StoryEditor
Hrvatska'ne u medije'

Sa zagrebačkog suda brane kolegicu, poslali i oštru poruku Severini: 'Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu!'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/Jutarnji list
2. prosinca 2019. - 16:14

Nakon što u javnosti nije dobro prihvaćena sudska odluka da će maleni Aleksandar umjesto sa majkom Severinom, živjeti kod oca Milana Popovića, odlučio se oglasiti i Općinski građanski sud u Zagrebu gdje je donesena 'sporna' odluka.

Za sud su medijski napisi unazad pet dana 'služili da se obezvrijedi i omalovaži rad sutkinje Tee Golub'.

"Medijski je prostor korišten kako bi se obezvrijedio sudački integritet sutkinje Golub čak i na osobnoj razini, a kojemu je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njezin rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudac donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u obiteljskim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudac kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina", stoji u priopćenju Općinskog građanskog suda u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Sudska skrbnica prenosi želje djeteta i onda Sud odlučuje, međutim, kako je Ana Bokulić mogla prenijeti Aleksandrov stav ako ga nije vidjela čak dvije godine?!

Sa Suda još ističu kako 'sudac donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta'.

"Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetova prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugeriraju da je sud roditelju 'oteo' dijete ili je dijete 'dodijelio' drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentiranje sudskog postupka koji je u tijeku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo", zaključuje OGS.

Stručnjaci o propustima i upitnim odlukama u Severininom slučaju: Djetetu se iz srži mijenja život, a majci se ograničavaju roditeljska prava; No, jednoj stvari ne treba se čuditi

Osvrnuli su se potom i na anonime odvjetnike koji su komentirali cijeli slučaj za medije tvrdeći kako ti 'ugledni anonimni odvjetnci o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja iste s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba'.

item - id = 636211
related id = 0 -> 1147713
related id = 1 -> 1141640
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 08:49