StoryEditorOCM
Hrvatskaprerani odlazak

S velikom tugom o Ivici Toliću progovorili njegovi suborci: Stalno mi je u glavi rečenica koju mi je rekao kao zapovjedniku Treće imotske bojne...

31. kolovoza 2019. - 22:14
tolic

S velikom tugom o preminulom Ivici Toliću, koji umro noćas, dan prije svog 51. rođendana, progovorili su za 'Slobodnu' njegovi suborciSlaven Zdilar, Vedran Ujević i Ivica Kukavica.

Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a, zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

 Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Umro je nakon teške bolesti, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Dan prije 51. rođendana preminuo bivši eurozastupnik i ratni veteran Ivica Tolić

SLAVEN ZDILAR, GENERAL BOJNIK, GLAVNI INSPEKTOR OBRANE

Rekao mi je: "Naša jedina opcija je pobjeda"

- Ivica Tolić je bio moj zamjenik, moj osobni i moj ratni prijatelj od prvih dana obrane domovine. Strašno me pogodila vijest o njegovoj smrti jer sam poznavao jednog krasnog, odvažnog, poštenog i karakternog čovjeka. Cijelo jutro nakon što sam čuo tu vijest prolazi mi njegova rečenica koju je rekao meni kao prvom zapovjedniku legendarne Treće imotske bojne u staroj vojarni  na našemu Kamenmostu, kada smo se okupljali dragovoljno i kretali u neizvjesnost nošeni srcem za Hrvatsku.

Na prvi kontakt Ivica, tada školovani časnik, rekao mi je: "Slavene, mi nemamo izbora, naš jedini izbor je pobjeda, jer nas inače biti neće. Samo uz Boga i za domovinu."

Upravo smo kretali u našu prvu bitku u srpnju 1991. prema Kruševu. To nikada zaboravit ne mogu. To je vrhunski časnik, admiral, general kopnene vojske. Kao mornar stavio se na raspolaganje. Osim toga, bio je vrhunski intelektualac, školovan, profesionalac, prijatelj. Upravo čitam i poruku jednog skromnog malog našeg čovjeka koji opisuje Ivicu Tolića ovako:

- Znam, Slavene, da ste bili vezani i prijateljstvom i ratnim putem i mogu samo kazati da smo sada svi siromašniji za čovjeka od djela, morala i ljudskosti.

Ivica je bio skroman, bili smo dosta vremena skupa i vrlo mi je teško - rekao nam je grcajući u suzama general Slaven Zdilar.

VEDRAN UJEVIĆ, UMIROVOLJENI PUKOVNIK HV-a

"Prijatelju, počivaj u miru"

- Nemam riječi. Znao sam i znali smo da je Ivica teško bolestan, ali da će se sve tako brzo i tragično dogoditi za mene je stvarno šok. Samo znam da su moje misli s njegovom obitelji, jer su ponajprije izgubili sina, supruga, oca, brata, čovjeka od junaštva i riječi. 

O njegovu ratnom putu sve je do sada rečeno i osobno mislim da smo svi skupa izgubili ponajviše prijatelja, ali i časnika koji je bio vrhunski obrazovan i mnogo je pridonio jačanju Hrvatske vojske. Jednostavno, prijatelju Ivica, suborče, počivaj u miru - vidljivo utučen rekao nam je Vedran Ujević.


IVICA KUKAVICA, UMIROVLJENI BOJNIK IV. GBR:

"Tragedija za sve koji smo ga poznavali"

- Potresla me nevjerojatna vijest o tragičnoj smrti Ivice Tolića. Osobno ga znam cijeli život i kao prijatelja, sumještanina i suborca. Tragedija je to i za njegovu obitelj ponajviše, a sasvim sigurno i za sve nas koji smo ga poznavali i dijelili ratni put s njim.

Pazite, on se odmah priključio obrani domovine kao školovani časnik, nije dvojio ni minute. Onako samozatajan izvana, tih, povučen, iznutra je bio veliki borac, veliki vojnik, što je i pokazao tijekom i poslije Domovinskog rata. Tužan sam neizmjerno i moje misli su uz njegovu obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2023 08:33