StoryEditorOCM
HrvatskaŠto je s kaznama?

S duplim iskazivanjem cijena počelo i varanje kupaca! Bezbroj je primjera, pogledajte samo neke od njih: ‘Trgovac može staviti cijenu koju hoće...‘

Piše PSD
6. rujna 2022. - 09:30

Čim je na snagu stupila obveza dvojnog iskazivanja cijena, i u kunama i u eurima - odmah su se javili i prvi prekršaji.

Inspekcija je jučer od jutra bila na terenu. Iako nisu svi trgovci bili spremni, inspektori su im progledali kroz prste. Pa su izbjegli kazne i do 100 tisuća kuna i prošli samo s opomenama, piše RTL.

Torba koja je do jučer koštala 199 kuna, danas je 225 – odnosno 29 eura i 99 centi. U ovom slučaju staru cijenu nisu konvertirali u eure, nego su novu, višu cijenu, prilagodili onoj u eurima.

Isti slučaj i s čarapama. Ne koštaju više 69 kuna, već se prodaju za 97. Umjesto 9 eura i 15 centi, 12 eura i 99 centi. Ovakvih je primjera bezbroj.

"Trgovac može sad staviti cijenu koju hoće – kaže nije nešto 12 kuna, nego je 15 kuna tako da mu u konačnici ispada račun 2 eura i nitko mu ništa ne može", objašnjava Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača za RTL.

"Konverzija eura i zamjena je fiksirana i tu nema niti ne bi trebalo biti problema, ali to ne garantira činjenicu da svaki dan vidimo nove cijene na nekim proizvodima", kaže Josip Zaher, predsjednik HGK za trgovinu i financije.

Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore, pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno.

"U nekim prodavaonicama sam primijetila da su cijene u eurima istaknute većim formatom. – To zavarava? Manji iznos upadne u oči, a naviknuli smo gledati u kune pa mozak misli – ovo je povoljno", kazala je Kristina Bulaš iz Zagreba RTL-u.

Kazne koje se penju i do 100 tisuća kuna inspektori jučer nisu ispisivali. Za prvi dan samo opomena.

Dvojno isticanje ne odnosi se na tržnice, taksije, automate, kioske, ali i kod njih na računima ukupan iznos mora biti iskazan u kunama i eurima, po mogućnosti bez zaokruživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 12:02