StoryEditor
Hrvatskaodvratne prijetnje

Tomašić osudila napad u Ražancu, traži oštro kažnjavanje zbog vrijeđanja po nacionalnoj osnovi. Lekaj Prljaskaj: Policija je odmah trebala reagirati

29. listopada 2020. - 11:49
Ruža Tomašić, eurozastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne strankeTomislav Krišto/Cropix

'Ti si nitko i ništa, a on je guba muslimanska... Znaš što, taman ja poginija, ja ću ti džigerice iščupat, gubo muslimanska... Đubre, umukni, zadavit ću te golim rukama, govno jedno... Ti si guba ženska da ne postoji takve, vi ste ovdje zarazu donijeli... Nemoj mi to govoriti, probost ću te ovom stapkom... Vi ste govna muslimanska... Di je Ante Pavelić bija šta vas pobija nije... Iščupat ću mu grkljan i sve... Koštat će vas, nećete mirno spavat, samo ti snimaj... Onog krnje, ja ću ga uvatit, zube ću mu iščupat... Nisam ja pokvaren ka vi muslimani, gube muslimanske... Zapamtit ćete vi mene dok sam ja živ... Ja ću ga golim rukama zadavit za ovu maslinu...”

Ovu je salvu uvreda u dvorištu svoje kuće u Ražancu kraj Zadra dokumentirala Makira Kadić. Ona se, zajedno sa svojim suprugom Rasimom našla na meti svakodnevnih prijetnji svojih najbližih susjeda, starosjedioca Ražanca koji su ih verbalno napali i zaprijetili im čak i kolcima.

- Treba vidjeti je li se napad doista dogodio na nacionalnoj razini. Ako jest, onda  to treba strogo, strogo osuditi – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Ruža Tomašić, eurozastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke.  Svjesna je da se susjedi mogu naći u zavadi zbog neke ceste ili zemljišta. No ni pritom se, naglašava ona, nema razloga vrijeđati na nacionalnoj razini.

- To doista osuđujem, od koga god to nacionalno vrijeđanje dolazilo. Nitko ne odlučuje gdje je rođen i od koga je rođen. Ali sam može odlučiti hoće li biti čovjek ili ne. Ako je doista riječ o vrijeđanju zato što je netko ove ili ne nacionalnosti, to je nedopustivo i to treba kazniti – poručuje Ruža Tomašić.

Protiv govora mržnje dokumentiranog u Ražancu ustala je i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine u Hrvatskom saboru.

- Obratila sam se Ministarstvu unutarnjih poslova, pučkom pravobranitelju i nadležnim institucijama da poduzmu sve što je njihovoj moći da se otkrije iz kojeg razloga su počeli vrijeđati ljude. Ovo je već druga prijava od strane bošnjačke manjine i kao njihova zastupnica smatram se odgovornom da dignem glas protiv govora mržnje i diskriminacije – ističe Ermina Lekaj Prljaskaj.

Ona je izrazila nadu da se ovakve situacije više neće ponoviti, a ključnu drži ulogu policije na terenu.

- Oni su odmah nakon prvog poziva trebali izaći na lice mjesta, saslušati jednu i drugu stranu, napraviti zapisnik… Ne želim govoriti je li ovakvim netko namjerno ili nenamjerno podržava takve napade. Nadam se ću dobiti očitovanje od nadležnih i da će se nešto poduzeti vezano uz ovaj slučaj – zaključuje Ermina Lekaj Prljaskaj.  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 15:40