StoryEditorOCM
HrvatskaISPRAVAK

‘Runje nije tražio od Milanovića usluge. Nije pod sankcijama EU-a i SAD-a, a ne zna zašto je pod sankcijama Britanije‘

Piše VIJESTI SD
13. svibnja 2024. - 10:26

Ispravak teksta pod naslovom:

Je li Butković opleo po Milanoviću zbog naftaša sinjskih korijena? Predsjednik rekao da mu je on ‘daljnji rod‘

"Ističe se da su netočni navodi iz spornog teksta u kojemu se navode pitanja gospodina Butkovića na društvenoj mreži Facebook " 1. je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike, u konkretnom slučaju Ti Zorane Milanoviću, osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom? 2. Što bi dobio kod protučinidbu za taj angažman?"

Naime, neistinite su i netočne gore navedene informacije jer za gospodina Runju predsjednik Zoran Milanović nije tražio nikakove usluge, a pogotovo ne otvaranje računa u banci. Za taj "angažman" ništa nije niti dato, a niti primljeno jer ‘angažmana" nije niti bilo. Gospodin Runje nije pod sankcijama SAD-a, a niti Europske Unije, jer je pravodobno dao otkaz u ruskoj kompaniji Rosneft i to 12.05.2022. i napustio Rusiju, a kako su SAD i EU zahtijevali od svojih građana.

Zašto je ostao na listi sankcioniranih osoba Velike Britanije gospodin Runje ne zna, no pretpostavlja da je to iz razloga što web stranica Rosnefta nije na vrijeme osvježena i nepravilno pokazuje gospodina Runju kao člana upravnog tijela, odnosno kao da tamo i nadalje radi, te da se radi o grešci tijela u Velikoj Britaniji koja o navedenom odlučuju, a koja od gospodina Runje prije stavljanja sankcija nisu zatražila nikakovo očitovanje ili mu uputili upit u pogledu njegova statusa u tvrtki Rosneft ili mu dali instrukcije što da radi, kao što su to učinili SAD i EU. Isti je apolitična osoba, poslovni čovjek i u Rusiji je bio angažiran putem svoje američke kompanije ExxonMobil, te bivšeg rukovodećeg djelatnika iste, kasnije državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona, američki je, te hrvatski državljanin, a bio je angažiran na projektima gdje su osim Rosnefta udjele imali Amerikanci, Japanci, Indijci, British Petroleum i Quatar investment fund, a prije rata u Ukrajini.

Treba napomenuti da su osim ruske države vlasništvo Rosnefta imali i British Petroleum, te Quatar investment fund koji udjele ima i dan danas. Gospodin Runje nikada nije posjećivao predsjednika Milanovića u njegovom uredu na Pantovčaku da bi lobirao za ruski kapital, niti je gospodin Runje ikada uopće lobirao za ruski kapital u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u svijetu.

Želko Runje

zastupan po

Odvjetniku Romanu Biharu"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 20:07