StoryEditorOCM
Hrvatskadržavo, reagiraj!

Rošin komentirao bespravnu izgradnju pa iznio šokantan podatak: U više od 30% stambenog fonda mjerila struje se ne vrte

Piše Vijesti SD
17. srpnja 2024. - 12:22

Hrvatska je rekorder u Europskoj uniji po broju legaliziranih bespravnih objekata. Procjenjuje se da je u posljednjih pet godina bespravno u pravno prebačeno „milijardu ilegalnih kvadrata“. Nažalost, to nije zaustavilo novu bespravnu gradnju, koju je očito teško zaustaviti i iskorijeniti. Arhitekt Jerko Rošin kazao je u HTV-ovom Studiju 4 da bi država treba svojim mehanizmima spriječiti bespravnu gradnju.

Jerko Rošin, predsjednik Akademije arhitektonskih umjetnosti, usporedio je bespravnu izgradnju s ljudskim zdravljem i kazao da "simptomi postaju toliko upozoravajući da neka terapija ili kirurški zahvat moraju biti hitno napravljeni". Istaknuo je da Hrvatska raspolaže velikom količinom lijepog prostora, ali i da postoji trend njegove devastacije i uništenja.

Smatra da je politika kriva za to što se nakon "masovnog vala legalizacije" opet dopustilo postojanje bespravno izgrađenih objekata. 

image
Nikola Vilić/Cropix

- Država je ta koja svojim mehanizmima, strukturom vlasti, organizacijom treba to spriječiti i ne dozvoliti, kazao je.

Napomenuo je da je turizam bitan za hrvatsko gospodarstvo, jer pokriva 20% proračuna. No onda nije svejedno, kaže Rošin, što se u prostoru događa i kakve će uvjete za svoj razvoj imati turizam.

- Bespravna izgradnja, neorganizirana, nekontrolirana - upropaštava taj resurs na kojem se turizam treba razviti, izjavio je.

U uređenim državama nitko se ne usudi bespravno graditi, kazao je urednik i voditelj Petar Vlahov. No ima slučajeva, dodaje Vlahov, da i stranci, kada dođu u Hrvatsku, postanu bespravni graditelji, čak gori i brži nego hrvatski. Rošin pak tvrdi da Hrvatska, što se tiče korištenja prostora, nije uređena država.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Pokušali smo to, kada sam bio predsjednik vladinog savjeta za prostorno uređenje države od 2004. do 2008. Donijeli smo zakone kojima se reguliralo korištenje prostora. ali je onda u mandatu koji je slijedio, sve to skupa dezavuirano. Došlo je do toga da je bespravna izgradnja, koja je onda već bila zaustavljena u nekih 70-80 posto, narasla za 10 puta, rekao je Rošin.

U bivšoj državi je isto bilo bespravne izgradnje, prisjeća se Rošin. Sukobljavali smo se s njom, ali je ona imala socijalnu komponentu jer su ljudi rješavali "krov nad glavom", kazao je.

- Danas se puno toga gradi. Imamo dokazano da se u više od 30% stambenog fonda mjerila struje uopće ne vrte - kaže Rošin za HRT.

Spomenuo je i da bi stanova za mlade bilo puno više kada kvadrati stambenog prostora ne bi čekali da se oplode sami po sebi, jer, kako kaže, cijena nekretnina raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 17:12