StoryEditorOCM
Hrvatska‘feminizam i uspješne žene kastriraju muškarce’

Roman Vodeb: Svako vrijeđanje moćne žene, odraz je nemoći muškarca

Piše PSD.
9. siječnja 2013. - 19:02
Svaki javni nastup kontroverznoga slovenskog seksologa Romana Vodeba izazove buru reakcija, pa se to dogodilo i nakon gostovanja u HTV-ovu talk showu 8. kat kod Danijele Trbović u kojoj je između ostalog izjavio da feminizam i “uspješne žene kastriraju muškarce” jer novac na podsvjesnom nivou predstavlja falus, a uspješne žene po toj teoriji imaju veći penis od njih.

I to mu nije bilo dosta nego je svoju eksplikaciju ženske uloge u društvu sažeo, kazavši da se uspješne žene “kurče svojom djelatnošću” te da nemaju kvalitetan seksualni život i još dodao svoj stav o uspješnim ženama čiji prirodni položaj nije, i u pravilu ne smije biti, nadmoćan muškarcima.

Rekordna gledanost

Podsjetimo da je Vodeb frojdovac, teorijski psihoanalitičar, osobni savjetnik, dvostruki magistar psihoanalize motivacije i sociologije kulture. Svoje ‘frojdovsko’ viđenje muško-ženskih uloga ilustrirao je i posluživanjem hrane rekavši; kuhanje i posluživanje slastica je tako, na nesvjesnom nivou, ženska ponuda muškarcima: “Evo, liži me”, a muškarci su bolji na roštilju pa “nude svoju kobasicu”.

Vodeb je po svojoj prokušanoj špranci, koja slovenskoj publici nije ništa novo, podizao prašinu i svakom svojom objavljenom knjigom, a objavio ih je 15-ak, proizvodio kontroverzne reakcije pa je po tom pitanju jači od glasovitog psihijatra Janeza Rugelja, čiji je navodni nasljednik. U javnosti su u pogledu reakcija na njegove teorije stavovi podijeljeni i kreću se od spremnosti da ga se citira kao neprikosnovenog, dok bi ga drugi spalili kao vješticu. No da su mu knjige u pravi bestseleri, svjedoči statistika, i da mu nastupi bilježe rekordnu gledanost, to su činjenice, koje potvrđuje i jučerašnji nastup barem po broju reakcija na internetu, svejedno podilaze li mu ili ga napadaju.

Poznata je njegova izjava da je ‘sport nastao zbog žena. Skoro sve u sportu je latentno seksualno, tvrdi Vodeb, iako na nesvjesnoj i simboličnoj razini. Imperativ ”biti bolji” od drugih kod muških natjecatelja potiče iz edipalnih vremena. Žene nisu baš najprimjernije za „kurčenje“ u sportu - jer sport bi se mogao zvati „kurcemjerstvo“. Uvjeren je da je ženama od svih nabildanih mišića ipak najzanimljiviji penis, ali je problem u tome što žene toga nisu svjesne, a ni svi muškarci to ne znaju.

Tijelo-glavni adut

“Žena zapravo ne želi muškarca, nego njegov penis. I glavni adut s kojim se služi da bi dobila taj penis, njezino je tijelo, koje mora biti lijepo i seksi i zato brižljivo uljepšavaju svaki njegov dio. A zdravlje i rekreativni sport za većinu žena nemaju direktne veze. Normalne, ženstvene žene umjesto da se bave sportom, idu na dijetu.

Inače, među granama sporta koje ženama najbolje pristaju je striptiz ili barem ples uz “štangu”, kazao je u jednom intervjuu i čini se da je čak i njegova šala naletjela na plodno tlo, ples uz štangu vjerojatno će postati olimpijska disciplina, kolikogod su se neki zgražali nad njegovim izjavama koje je obrazložio činjenicom da su ples i estetika nešto što je zapisano u žensku dušu.

“Ono što izgovorimo, govori o nama. Svatko ima pravo na svoj vlastiti doživljaj, pa tako i doživljaj ili poimanje muško - ženskih odnosa, koji su ponekad i odraz seksualnosti. Iz izrečenog bi se moglo zaključiti da interpretator ima problem s dominantnim ženama te da bi dokazao svoju muškost, traži “slabu” ženu. Slabu prema vlastitim shvaćanjima. To je čisti retro. Suvremenim rječnikom, taj je odnos - neodrživ, kaže Mirjana Kučer, koordinatorica Udruge “Domine”.

Interpretator kaže da žene vole muškarce zbog organa koji im nedostaje. Da. No, muškarci također vole žene zbog organa koji njima nedostaje. Često puta nije bitna ljepota i dužina ženske kose. Bitan je organ koji ženi daje ključnu moć reprodukcije, ističu uglas “Domine” koje smo jučer kontaktirali. One kažu, za “pravoga” muškarca falus je sredstvo za produženje vrste. Ženska moć je neupitna.

Ako su muškarci kastrirani, mi žene ne možemo biti odgovorne za nešto što nismo napravile. Neka konačno muškarci preuzmu odgovornost. Svako vrijeđanje moćne žene, a to su one uspješne, poslovne, dominantne, odraz je nemoći muškarca. Strah je najjači osjećaj, koji se može pobijediti ako se suočimo sami sa sobom. Pitali smo “Domine” kako komentiraju ilustraciju Vodebovih muško-ženskih odnosa kroz roštiljanje.

‘U suvremenoj kuhinji, kobasica odavna nije jedini meni na roštilju. Žene vole maštoviti i dobro pripremljen roštilj u kojem zajedno uživaju i žene i muškarci. U konačnici, ako smo svjesni sebe i svojih potreba, nemamo problema u muško - ženskim odnosima u bilo kojoj dobi, poručuju “Domine”.

JAVORKA LUETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 22:28