StoryEditor
Hrvatskapratnja nije luksuz

Roditelji očajni jer im je zbog korone zabranjeno da budu uz djecu u bolnici: pokrenuli su peticiju, već ju je potpisalo više od 30 tisuća osoba

Piše Magdalena Družijanić
30. lipnja 2020. - 19:49
ilustracija,Shutterstock

Svega nekoliko dana od povećanja broja zaraženih koronavirusom u lipnju 2020., bolnice su odlučile zatvoriti svoja vrata za posjete.

Udruga RODA pokrenula je u ponedjeljak 29. lipnja peticiju kojom zahtijeva da se u bolnicama djecu ne odvaja od roditelja. Peticiju je do sada potpisalo preko 30 tisuća ljudi.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u ponedjeljak, 29. lipnja, uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz njih.

- Iako je takav potez za svaku pohvalu, sve što se događa nekoliko dana prije izbora, događa se zbog izbora - komentirala je pak Daniela Drandić iz udruge RODA potez ministrice Bedeković.

Vlast bi trebala nastaviti s podrškom i idućeg tjedna, kada izbori prođu, pa ćemo vidjeti, kazala je Drandić.

'S riječi na djela'

Svi se naravno, slažu oko toga da djeci i njihovim roditeljima u tako teškim životnim situacijama treba dati punu podršku, ali kada s riječi treba preći na djela-ona iščeznu, pojašnjava Drandić.

-Pa vidi se koji su državni prioriteti - turisti pristižu, trgovački centri su otvoreni, noćni klubovi rade, dalje i da ne nabrajam, a roditelji ne smiju biti sa svojom bolesnom djecom.

Na temama o djeci pokušavaju  se skupljati politički bodovi, ali kada je stvarno potrebno podržati ove skupine u ostvarenju njihovih prava, konkretna podrška izostaje.

I tako,dok turisti slobodno šetaju po našoj zemlji, djeca ostaju sami - dodaje Drandić.

-Naš zdravstveni sustav ponovo propušta prepoznati potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata - djece, te ona opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka uz njih jedan od roditelja, pa čak i da im dolazi u kratki posjet.

Peticijom koju je Roda pokrenula u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. zahtijevamo da se u bolnicama djecu pacijente ne odvaja od roditelja onda kada im je najteže! Neodvajanje od roditelja i sudjelovanje odrasle osobe od povjerenja u procesu liječenja djeteta, djetetovo je pravo - kaže Drandić.

Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, apeliraju RODE, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, dodaju, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima uskraćuje se pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta. 

Smatraju da je boravak roditelja uz dijete prilikom hospitalizacije moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere propisane tijekom pandemije, kao što se to radi u drugim europskim zemljama i traže od nadležnih da u svim okolnostima osiguraju ostvarenje prava djece pacijenata na pratnju roditelja ili druge osobe od djetetovog povjerenja

Ni luksuz ni nadstandard

-To nije luksuz ili nadstandard, pa i opasnost. Boravak bliske osobe uz dijete u stresnom periodu liječenja, za dijete je potreba i doprinosi pozitivnim ishodima liječenja, zaključuju RODE.

Ministrica Bedeković u ponedjeljak je uputila preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima ili drugim bliskim osobama djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz svoje dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

image
arhiva/Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Za pružanje pravovremene, odgovarajuće i sveobuhvatne zaštite bolesne djece koja su na dugotrajnom liječenju za vrijeme trajanja epidemije izazvane korona virusom važna je žurna dostupnost raspoloživih informacija i neophodna suradnja između sustava zdravstva i socijalne skrbi, navodi ministrica Bedeković

Psihosocijalno savjetovanje

Ministrica je skrenula pozornost kako je psihosocijalna potpora integralni dio liječenja djece s malignim i drugim bolestima koje iziskuju dugotrajno liječenje i njihovih obitelji, a tu vrstu podrške uobičajeno pružaju psiholog, socijalni radnik, terapeut za igru i po potrebi psihoterapeut.

Kako bi se djeci i roditeljima pružila sveobuhvatna pomoć tijekom liječenja i pružila potrebna pomoć i podrška, u slučaju potrebe, ministrica Bedeković, kažu iz Ministarstva demografije, osigurala je stručnjake zaposlene u Podružnicama obiteljskih centara za pružanje usluga psihosocijalne podrške i savjetovanja, a Centri za socijalnu skrb će radi sveobuhvatne zaštite djece i nadalje biti u kontaktu s roditeljima.

‘Pod hitno ukidanje zabrana posjeta‘


Peticijom RODE pod hitno traže od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj:

1.Ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju i/ili pregledu te žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja uz dijete tijekom bolničkog liječenja

2.Proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta 

Izmjene Zakona


Po izglasavanju povjerenja novoj vladi RODE traže sljedeće:

Izmjene Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju kojima bi svi roditelji ili skrbnici dobili pravo na boravak uz hospitalizirano dijete te pravo na bolovanje za vrijeme bolničkog liječenja djeteta ali i oformljavanje radne skupine u kojoj će ravnopravno sudjelovati i predstavnici pacijenata i roditelja čiji zadatak će biti:

1.Utvrditi minimalne kriterije koji označuju pojam “odgovarajući smještajni kapacitet” i njihovo provođenje na svim dječjim odjelima u RH

2.Osigurati provođenje Povelje o pravima hospitaliziranog djeteta u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj

3.Definirati standard obnove i izgradnje bolnica na način da objekti moraju imati  osiguran prostor za boravak roditelja uz dijete 24 sata dnevno.

Presica u srijedu

U srijedu, 1. srpnja 2020., u udruzi Roda održat će se konferencija za medije o ukidanju pratnje bliskih osoba uz bolesnu djecu i uz rodilje u bolnicama u Hrvatskoj. Na događanju će uz predstavnice udruge Roda govoriti i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. 

 

#KORONAVIRUS#RODA#BOLNICE#POSJETE#DJECA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 20:20