StoryEditorOCM
Hrvatskasvjetski dan srca

Ritam srca za ritam grada: ‘Dođite i pregledajte svoje srce besplatno‘

Piše Vijesti sd
26. rujna 2024. - 13:52

Javnozdravstveno-edukativna akcija „Ritam srca za ritam grada“, održat će se u petak, 27. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 12 sati, a povodom Svjetskog dana srca. Tijekom akcije građani će moći biti besplatno i brzo pregledani EKG uređajima (osobe s izraženom aritmijom moći će se pregledati i profesionalnim 12 kanalnim EKG-om), primiti savjete naših vrhunskih kardiologa i kliničkih psihologa, učlaniti se u Udrugu Ritam srca, te uzeti prigodne brošure i drugi slični materijal, a moći će i potpisati Prvu globalnu peticiju za razvoj akcijskih planova za kardiovaskularno zdravlje.

Otkrivanje aritmija 

Cilj ove akcije je rano otkrivanje aritmija, poticaj građanima na razvoj navika redovitih kardioloških pregleda, razvoj svijesti prvenstveno o aritmijama kao najčešćem obliku bolesti srca i krvnih žila, a koje ako nisu liječene, višestruko povećavaju rizik od moždanog udara i srčanog popuštanja kao i metodama liječenja.

Na Trgu bana Jelačića za ovu priliku bit će postavljen šator i ZET-ov autobus, u kojem će se snimati EKG.

image
/Shutterstock

U Hrvatskoj je na snazi Akcijski plan za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima 2020. - 2026. u kojemu su krvožilne bolesti na prvome mjestu.  Akcija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba te u suorganizaciji Hrvatske udruge za aritmije „Ritam srca“, Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, uz podršku Zagrebačkog električnog tramvaja - ZET i Svjetske federacije za srce. Akciji će nazočiti prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, kardiologinja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednica Hrvatske udruge za aritmije “Ritam srca” i članica Europskog kardiološkog društva te izv. prof. prim. dr. sc. Šime Manola, kardiolog, pročelnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 13:56