StoryEditorOCM
Hrvatskasutra drž‘ se kuće

Meteorolozi podigli stupanj upozorenja! Slovenski lovci na oluje: ‘Primijetili smo razvoj jačih olujnih ćelija...‘

Piše Vijesti sd
20. svibnja 2024. - 15:01

Stupanj upozorenja za grmljavinsko nevrijeme u utorak, podignut je u dijelu Hrvatske na narančasto, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) danas nakon održanih konzultacija, a to se ne događa baš često.

DHMZ je i ranije najavio kako će u utorak biti ‘‘potencijalno opasno‘‘ pa je proglašen žuti meteoalarm, no zbog nešto nestabilnije fronte to je upozorenje u središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji podignuto na – opasno narančasto. 

Što se tiče samog vremena, DHMZ je već ranije najavio osobito nestabilno vrijeme danas i sutra. Nije jedino Hrvatska na udaru nevremena. Grmljavinske oluje predviđaju se u većem dijelu Europe tijekom ponedjeljka i utorka. Razina 2 izdana je za dijelove središnje Italije, uglavnom za obilne oborine, veliku do vrlo veliku tuču i u manjoj mjeri jake udare vjetra te tornada.

image









 

Srdjan Vrancic/Cropix

Razina 1 pak vrijedi za Austriju, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, objavio je Estofex. Spomenutim državama prijete izolirane obilne oborine, a oluje će također biti sposobne za veliku tuču i jake udare vjetra.

Azorska anticiklona je nad Atlantikom, a anticiklona nad istočnom Europom, dok je između njih ujednačeno polje sniženog tlaka. Serija ciklona prolazi sjeverno od Irske preko Velike Britanije nad Skandinaviju. Nad našim područjem ujednačeno je polje sniženog tlaka, a po visini je jako jugozapadno strujanje kojim nestabilan topao zrak iz sjeverne Afrike dolazi nad naše krajeve. Zbog toplog Sredozemnog mora dolazi do razvoja plitkih ciklona, a prognozirano je produbljavanje ciklone nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom.

Slovenski lovci na oluje s portala Neurje.si, koji su prošloga ljeta s visokom stopom preciznosti prognozirali olujna nevremena u Sloveniji i Hrvatskoj, također najavljuju za dio Slovenije i Hrvatske mogućnost jače vremenske nepogode.

 Kako prognoziraju, već danas poslijepodne ili u večernjim satima raste mogućnost nevremena, uglavnom u južnom dijelu Slovenije. Slovenci navode kako će nestabilno vrijeme biti izraženije tijekom noći u većem dijelu njihove zemlje, a jače oluje očekuju se na istoku Slovenije. "U utorak u poslijepodnevnim satima zapuhat će južni do jugoistočni vjetar koji će u dijelove zemlje donijeti nešto više konvektivne enrgije za razvoj jačih olujnih ćelija, navode Neki modeli i za područje Zagreba i Varaždina ukazuju na razvoj jačih oluja, koje bi hipotetski mogle putovati u smjeru Maribora, prognoziraju na slovenskom portalu.

Prolaz nestabilnog vlažnog zraka mjestimice će biti praćen velikim količinama oborine. Od jutra se u Gorskom Kotaru i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti očekuju pljuskovi uz grmljavinu. Grmljavinski oblaci će se brzo poslijepodne premještati nad međurječje Save i Drave. Uz olujne udare vjetra i obilne oborine moguća je i tuča, osobito u okolici Požege i Slavonskog Broda te u Baranji.

Na Jadranu će puhati jako, a na jugu Dalmacije olujno jugo, koje će u drugom dijelu dana oslabjeti i okrenuti na lebić. Najviša dnevna temperatura od 22 do 26, a u Slavoniji i Baranji i do 28, piše N1.

U srijedu će u unutrašnjosti biti mjestimice jutarnje magle, a tijekom dana promjenljivo oblačno uz jak razvoj dnevne naoblake i poslijepodnevne pljuskove. Na Jadranu se očekuju dulja sunčana razdoblja uz slabo jugo. Temperatura bez većih oscilacija, jutarnja od 13 do 16, a najviše dnevne oko 24 stupnjeva Celzijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 21:14