StoryEditor
Hrvatskamuka mu je od milanovića

Ribić: Premijer je podcijenio cijeli problem. Ne očekujem da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka, iako je u ovoj zemlji sve moguće

30. studenog 2019. - 20:52

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je u subotu kako ne očekuje da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika.

Za to nema pravnog temelja, doduše u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike, rekao je Ribić, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe. 

Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. "Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće - da se štrajk uruši, da se to rašiti, da se drugi uključe", rekao je.

"Nema nikakve šanse da napravimo nešto protivno volji naših članova", uzvratio je na pitanje zašto sindikati u "prijelaznom roku" ne bi pristali na ponudu Vlade o rastu plaće. 

"Sindikati su vodili radnike i štrakjaše sve ovo vrijeme, nakon referenduma radnici i štrajkaši vode sindikale čelnike", rekao je Ribić, držeći kako bi se premijer trebao pristati na zahtjeve prosvjetara. 

Ustvrdio je i kako je aktualna Vlada 12 puta mijenjala koeficijente, pa nema razloga da to ne napravi i za prosvjetare. 

Kaže i kako je "red da premijer razumije da je napravio nekoliko taktičkih i strateških pogrešaka, da je jednostavno podcijenio cijeli problem".

"Razumijem da ima puno drugih briga, ali ima nešto i u mentalitetu diplomata, oni su svoj svijet, ne osjećaju bilo naroda, sindikati su za njih dekor demokracije", ustvrdio je Ribić, dodajući kako nije samo Plenković takav, takav je bio i Zoran Milanović. 

"Ne zaboravite što je on radio štrajkašima, kako je on smanjivao plaće i meni je muka kad ga danas čujem kako podržava štrajk", izjavio je Ribić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 14:05