StoryEditor
Hrvatskastrpljenje pri kraju

Relković ekskluzivno za 'Slobodnu': Kraj koalicije s HDZ-om sada se mjeri u danima

Piše Vinko Vuković
15. svibnja 2016. - 23:31

Pukotine između Mosta i Domoljubne koalicije sve su veće, a pad hrvatske Vlade sve izvjesniji. Poglavito nakon što je Banske dvore napustio Ivica Relković, posebni savjetnik Bože Petrova i jedan od ključnih ljudi Mostove platforme. U razgovoru za "Slobodnu" Relković otvoreno govori o teškoj suradnji s HDZ-om i dramatičnim političkim danima koji nam tek predstoje, te nudi svojevrsnu izlaznu strategiju koja bi Mostu omogućila život i nakon izvanrednih izbora.

Kada ste Boži Petrovu priopćili svoju odluku o odlasku sa savjetničke funkcije? Kako je on reagirao? Zašto ste uopće napustili savjetničku funkciju?

- Događanja oko Kovačića, HDZ-ove prijetnje preslagivanja Vlade s Bandićem i njihovo otvoreno javno nezadovoljstvo predsjednikom Vlade, a zatim i kulminacija s Inom, jasni su signali da u HDZ-u pred finale unutarstranačkih izbora opasno kuha. Ni Most, a još manje Hrvatska, ne smije biti talac HDZ-ovih interesnih unutarstranačkih borbi.

Most zajedno s takvim HDZ-om suupravlja Hrvatskom, pa je nužno da bude spreman na sve scenarije, uključujući i pad Vlade. Odgovorna politička opcija treba u takvim trenucima misliti na dobrobit države. A moja formalna uloga savjetnika i državni honorar koji uz to ide nisu vrijedni žaljenja, kad je država u pitanju.

Kad sam prije tjedan Petrovu rekao da je trenutak za moju veću poruku javnosti od sjedenja u uredu, nije tu bilo nekih dramatičnih reakcija. Most je naviknut na izvanredna stanja. Neodgovorno bi bilo da kao savjetnik jednog od najodgovornijih članova Vlade izlazite u javnost i propitujete njezin daljnji smisao, a unutra ste!

Sjedite na sjednicama s HDZ-om i radite tekuće poslove, dok se istodobno ta stranka kuloarski i javno preko svojih satelita igra preslagivanja Vlade da bi samostalno ovladala upravljanjem državom. Birači su na izborima i HDZ-u i SDP-u jasno rekli da nisu dobili pravo samostalnog upravljanja državom.

Most im to ne smije dati. Jedino legitimno preslagivanje je velika koalicija HDZ-a i SDP-a, a ona nije na vidiku, nego neko kokošarenje. Sada, kad više nisam savjetnik u Vladi, imam i kao građanin potpuno slobodnu poziciju ukazivanja na to, kazuje Relković u velikom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju u kojem, između ostalog, predviđa kako se kraj koalicije s HDZ-om 'sada mjeri u danima'.

CIJELI EKSKLUZIVNI INTERVJU S IVICOM RELKOVIĆEM ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU 'SLOBODNE DALMACIJE ' OD PONEDJELJKA

 

#IVICA RELJKOVIć

Izdvojeno