StoryEditor
HrvatskaSKANDAL S ‘PETROKEMIJOM’

Rekordni gubitaš ima rekordnu plaću

Piše PSD.
27. ožujka 2015. - 15:37
U kutinskoj “Petrokemiji”, jednom od najvećih gubitaša među državnim poduzećima, lani je najviša plaća u kompaniji povećana za 41 posto i iznosila je 29 tisuća i 816 kuna. Neslužbene informacije govore da je riječ o plaći bivšeg predsjednika Uprave Dragana Marčinka, koji je dao ostavku potkraj prošle godine, kada se ispostavilo da će “Petrokemija” zabilježiti gubitak od čak 286 milijuna kuna.

Nagrade bonusima

Uprava “Petrokemije” tumačila je da je takav gubitak posljedica pada cijene umjetnoga gnojiva na svjetskom tržištu i nekonkurentnih cijena plina koji “Petrokemija” plaća domaćim dobavljačima, Ini i Prvom plinarskom društvu. Osim toga, prema službenom izvješću tvrtke, lani je značajno smanjivan broj zaposlenih te je 100 milijuna kuna utrošeno na otpremnine radnicima.

Od sredine 2013. do kraja 2014. iz “Petrokemije” je otišlo 665 radnika. No, čini se da su troškovi za zaposlene U kutinskoj kompaniji i dalje jedan od izvora gubitaka, jer je broj zaposlenih (lani je iznosio 2123) za 35 posto veći od planiranog. Ipak, “Petrokemija” je lani za pet posto smanjila izdvajanja za zaposlene.

Zanimljivo je da Uprava “Petrokemije” nije skrivala da tijekom 2014. namjerava povećati najvišu plaću u tvrtki. Povećanje je najavljeno u poslovnom planu za 2014. koji je odobren na sjednici Nadzornog odbora “Petrokemije” u travnju iste godine.

Dio gubitka “Petrokemije” odnosi se na nenaplaćeno potraživanje prema zagorskom tajkunu Božidaru Gorupu kojem se početkom veljače ove godine izgubio svaki trag. Gorup je dužan “Petrokemiji” oko 100 milijuna kuna.

Među 54 državna poduzeća kojima se bavi izvješće Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) o poslovanju javnog sektora, samo Ina ima veći gubitak od “Petrokemije”. Riječ je o minusu Ine od 433 milijuna kuna.

Vlada je plaće menadžera javnih poduzeća još 2009. ograničila tako da one ne mogu biti veće od umnoška prosječne mjesečne plaće isplaćene u zemlji i koeficijenta 3,2. Iz spomenutog izvješća DUUDI-ja vidljivo je da se najveći dio tvrtki toga pridržava, te se najveće plaće kreću između 19 i 21 tisuće kuna. No, postoje i izuzeci poput “Petrokemije”, “Croatia Airlinesa” i “Podravke”.

Uz to, Milanovićeva Vlada je u proljeće 2012. donijela uredbu koja nadzornim odborima javnih poduzeća omogućava da uspješne menadžere, pod strogo propisanim uvjetima, nagradi bonusima. No, Vlada je isto tako zadržala pravo da zabrani isplatu bonusa, što je lani i učinila, obrazloživši to potrebom da i menadžeri podnesu teret krize.

V. MARJANOVIĆ

Ina
Lani je najveća isplaćena plaća iznosila 16.963 kune i smanjena je za devet posto u odnosu na 2013.

HŽ Infrastruktura
Lani je poslovala s 42 milijuna kuna gubitka, najveća ‘bušta’ je dosegnula 20.184 kune.

Croatia Airlines
Tu je zabilježena najveća plaća od 46.556 kuna, što je povećanje od dva posto u odnosu na 2013.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 11:30