StoryEditor

REBALANS PRORAČUNA Kosor u Saboru: Hrvatska nije Grčka, dame i gospodo; MIlanović: Skupite hrabrosti

Piše PSD.
26. kolovoza 2010. - 15:43

/ Nećemo smanjivati plaće ni učiteljima, ni policajcima, ni medicinskim sestrama ni liječnicima. Nećemo rezati ni mirovine. Nema tog člana Vlade koji bi digao ruku za takve odluke. Odlučili smo stati na stranu onih koji teško žive - ustvrdila je u četvrtak premijerka Jadranka Kosor braneći u Saboru rebalans državnog proračuna kojega je nazvala izbalansiranih, a kojim se prihodi države smanjuju za četiri i pol milijarde kuna, a državna potrošnja za jednu i pol milijardu kuna.

/ Hrvatska nije Grčka, dame i gospodo. Hrvatskoj ne prijeti bankrot – istaknula je premijerka, demantirajući kritike da će nova zaduživanja dovesti Hrvatsku na rub kaosa.

/ Svi bi htjeli promjene, ali je malo onih koji bi željeli da se te promjene odnose na njih – upozorila je Jadranka Kosor, napominjući da se Vlada s krizom i dalje bori i da će ispuniti ciljeve zadane programom gospodarskog oporavka.

/ Danas bilježimo rast izvoza po stopi većoj od 10 posto. Ovaj i drugi trendovi pokazuju da idemo prema onome što bi mogao biti početak izlaska iz krize – istaknula je premijerka.


Ona je pozvala oporbene zastupnike da jasno kažu tko od njih misli da iznos za mirovine građanima ne treba povećavati za mirovine 356 milijuna kuna, da sredstva za nezaposlene ne treba podignuti za 360 milijuna kuna, te da poljoprivrednicima ne treba isplatiti poticaje u iznosu od 600 milijuna kuna.

Ona je demantirala da njezini ekonomski savjetnici odlaze iz vladinog tima, istaknuvši da se sa svima njima konzultirala oko glavnih elemenata

- Predsjednica Vlade u više je navrata istaknula nužnost bolnih rezova. Molim vas, nemojte spominjati rezove i reforme, ako ne možete skupiti ljudske hrabrosti da ih provedete – odgovorio je premijerki predsjednik SDP-a Zoran Milanović, prigovorivši Vladi da joj je program oporavka potpuno neusklađen sa državnim proračunom.

- Zarađujemo nešto, trošimo puno više, a nitko nam ne kaže kako ćete popuniti deficit u 2011. godini, jer ni tada neće rasti prihodi. Jedino novim zaduženjem – upozorio je Milanović, koji je naglasio da će se bitka među biračima voditi oko toga tko ima više hrabrosti, vjerodostojnosti i odgovornosti provesti reforme u Hrvatskoj.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ
  Foto: bernard čović/ cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 19:09