StoryEditor
HrvatskaVELIKA PROMJENA

Razriješen urednik koji nije bio po guštu HDZ-u: Ivan Miklenić u Glasu Koncila proveo je čitavu novinarsku karijeru, a glavni urednik je bio od 1997.

25. srpnja 2020. - 08:55
Darko Tomaš/Hanza Media

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić objavio je dugi popis redovitih smjena i premještaja u ovo crkvenoj pokrajini, a među njima su najzanimljive smjene javnosti poznatih svećenika.

Tako je studentski kapelan, salezijanac don Damir Stojić, poznat po žestokim raspravama oko etičkih pitanja u medijima, razriješen službe i imenovan župnikom u župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu, a novim studentskim kapelanom imenovan je don Mario Bobić.

Dosadašnji pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije don Borna Puškarić imenovan je župnikom moderatorom u Župi sv. Blaža u Zagrebu, a njegovo mjesto preuzeo je don Tomislav Šagud koji je i novi nadbiskupov tajnik umjesto don Ivana Lukića koji ide na školovanje u Rim.

Ipak najzanimljivija je smjena na čelu Glasa koncila, tjednika čiji je nakladnik Nadbiskupski duhovni stol: smijenjen je zagrebački kanonik msgr. Ivan Miklenić (66), koji je u "Koncilu" proveo čitavu novinarsku karijeru; 1985. je postao zamjenik glavnog urednika, 1990. je imenovan vršiteljem dužnosti glavnog urednika, a od 1997. je bio glavni urednik.

Miklenić je ujedno i dugogodišnji uvodničar katoličkog tjednika čiji su komentari izazivali nemale rasprave u javnom prostoru, "udarao" je i po političkoj ljevici i desnici, a nije nebitna činjenica kako njegove kolumne navodno nisu bile "po guštu" ni Plenkovićevu HDZ-u.

Nije tajna ni kako je "Koncil" pao na vrlo niske naklade, pa je i to jedan od mogućih razloga za odstupanje dugogodišnjega glavnog urednika. Miklenić je, izvijestili su iz Nadbiskupije, razriješen na osobnu molbu, a na njegovo mjesto s prvim danom rujna dolazi dosadašnji zamjenik glavnog urednika Branimir Stanić (40) koji je imenovan i vršiteljem dužnosti direktora.

Stanić je prvi laik na čelu Glasa koncila koji je počeo izlaziti 1962., a tijekom prvih desetljeća afirmirao se kao rijedak časopis koji je s visoko intelektualne razine razmatrao i kritizirao komunističko društvo u tadašnjoj Jugoslaviji, posebno za urednikovanja don Živka Kustića od 1972. do 1990., zbog čega je nekoliko puta list bio plijenjen, a glavni urednik osuđivan.

Naklade Glasa koncila u tom su razdoblju rasle i do 200 tisuća primjeraka, a od 1966. tiska se i dječji mjesečnik Mali koncil.

Branimir Stanić rođen je 1980. u Slavonskom Brodu, gdje je završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Nakon studija novinarstva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i studija teološke kulture na Institutu za teološku kulturu laika zagrebačkog KBF-a, poslijediplomski studij upisao je na Sveučilištu u Salzburgu.

U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnog magazina Prilika, a od 2013. je zamjenik glavnoga urednika Glasa koncila.

Dobitnik je nagrada iz područja govorništva te novinarske nagrade Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i godišnje nagrade Hrvatskoga katoličkoga novinarskoga društva. Suprug je i otac triju djevojčica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. listopad 2020 12:30