StoryEditor
Hrvatskarazdor

Povećanje naknade za roditelje njegovatelje i njegovatelje osoba s invaliditetom narušilo odnose u nevladinu sektoru

1. lipnja 2020. - 14:43
Privatne snimke

- Brkaju se osnovne stvari i pojmovi. Status njegovatelja ne može biti reguliran Zakonom, niti mi to želimo. Nismo ni prije mogli podržati da status njegovatelja ide kroz Zakon, nego da se riješi Pravilnikom.

Ni lani u prosincu nismo podržali prosvjed dijela roditelja njegovatelja. Ni tada nismo podržali da Status ide Zakonom o njegovateljima kao puna plaća podložna oporezivanju ili kontroliranju satnice.

Status se nikako ne može regulirati Zakonom o njegovateljima. Status roditelja njegovatelja, odnosno njegovatelja moguće je riješiti jedino izjednačavanjem s njegovateljima HRVI-ja (hrvatskih ratnih vojnih invalida koji imaju naknadu plaće ali su zato kreditno sposobni) donošenjem Pravilnika - kažu Andrijana Žderić i Dženita Lazarević iz Građanske inicijative ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’.

Dovoljno za kamen spoticanja i mimoilaženja među udrugama koje okupljaju djecu s poteškoćama te osobe s invaliditetom.

Burna reagiranja

- Nismo mogli podržati da status njegovatelja ide kao Zakon, a i neizvedivo je jer nema tog zanimanja u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, kažu iz Građanske inicijative ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’.

Povećanje, odnosno odredba kojom se naknada sa 2,5 tisuće podiže na četiri tisuće kuna krenula bi, da nije bilo 'korona krize' već od 01. ožujka ove godine, znamo jer smo sudjelovali u izradi, dodaju naše sugovornice.

Brojni savezi i udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom reagirale su naime burno proteklih nekoliko dana nakon što je Vlada prošlog tjedna povećala naknadu za roditelje njegovatelje i njegovatelje osobe s invaliditetom s 2500 kuna mjesečno na četiri tisuće kuna uz pripadajuće doprinose.

Njihova pak Građanska inicijativa, kazuju Andrijana i Dženita, aktivno je sudjelovala u raspravi oko novog Zakona o socijalnoj skrbi. Uključeni su u radne skupine za izradu Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnom asistentu.

- Zakon o socijalnoj skrbi pripreman je dugo, svi su zadani rokovi probijeni, no, kako unatoč tome nije bio dobro pripremljen, nije pušten proceduru.

Zakon nam je bio neprihvatljiv jer nije rješavao neke od osnovnih stvari kao što su ukidanje cenzusa, reguliranje statusa njegovatelja pravilnikom po uzoru na njegovatelje HRVI te jačanje razvoja socijalnih usluga (rehabilitacije, terapija, rane intervencije, boravaka, stanovanja uz potporu i sl.) uz socijalno planiranje - kaže Žderić.

Predstavnici njihove inicijative bili su od listopada 2019. do veljače 2020. više puta na sastancima u Ministarstvu za demografiju, pri čemu su iznijeli sve primjedbe i prijedloge.

Isti iznos za sve

Tijekom svih razgovora Ministrica Vesna Bedeković izrazila je spremnost za povećanjem naknade za roditelje njegovatelje, pojašnjavaju nam.

- U prijedlogu Zakona, koji nije pušten u proceduru, piše kako će se davati različiti iznosi za Status, za jedne 3200 kuna za druge 3800 kuna. Tu smo reagirali i tražili isti iznos za sve, odnosno ono što tražimo je Pravilnik po uzoru na HRVI njegovatelje i vezanje plaće na proračunsku osnovicu u visini 115 posto iste, dodaju.

- Svih ovih godina, otkako aktivno djelujemo, ukazujemo da Status nije pravo roditelja, već je pravo OSI (osoba s invaliditetom) i djeteta s TUR (teškoćama u razvoju), isključivo temeljem težine zdravstvenog stanja, te da se nositelju prava treba omogućiti da bilo tko u kućanstvu može biti njegovatelj.

Na taj način se sprječava i institucionalizacija ne samo OSI i djece s TUR, već starih i nemoćnih kojima je potrebna skrb 24 dnevno.

Zakonska forma Statusa se od samog početka unošenja tog prava u zakon, 2007. formira u smjeru - pravo roditelja, što je potpuno pogrešno.

Višestrukim presudama koje smo pratili s mogućim korisnikom prava na Status u korist OSI i djece s TUR je potvrdio i Upravni sud, a izmjene su konačno unesene u nacrt Zakona-pojašnjavaju.

U međuvremenu se dogodila ‘korona’ i raspuštanje Sabora pa taj prijedlog zakona neće ugledati svjetlo dana. Stoga je, kazuju nam, Vlada RH uredbom izmijenila Zakon o socijalnoj skrbi, čime je ministrica ispunila svoje obećanje. Ostali dio problema, donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi ali i Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnim asistentima, ostaje na rješavanje budućoj Vladi, kazuju.

Status se širi

- Očekujemo donošenje svih zakona u skladu sa svim konvencijama koje je RH potpisala. Očekujemo da budući zakoni ne budu diskriminirajući kako bi osigurali kvalitetu života osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. I dalje zastupati interese osoba s invaliditetom, djece s teškoćama i njihovih obitelji, te konstruktivno sudjelovati u svim raspravama koristeći sva legalna i legitimna sredstva koja nam stoje na raspolaganju - zaključuju iz ove građanske inicijative.

Valja napomenuti i da, čim Zakon stupi na snagu, Status se širi i na stare i nemoćne te širi broj članova kućanstava koji će ga moći koristiti. To su izborili presudama i neće biti izmjena po tom pitanju, bez obzira tko preuzme vlast.

Ministarstvo za demografiju, dodaju na kraju, za izradu nacrta Zakona o inkluzivnom dodatku radnoj skupini dala je rok za dostavu prijedloga još u rujnu 2019. godine, a u tih šest mjeseci što su kasnili, dva su puta od strane Ministarstva pozivani da dostave očitovanja.

Tako da, rekli bi, nije baš sve i do nadležnog Ministarstva, tvrde iz ove Građanske inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 01:01