StoryEditor
Hrvatskaivana katavić

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne želi ‘ugroziti procese‘: ‘Neka me smijene, ostavku neću dati‘

Piše Marijana Cvrtila
12. travnja 2021. - 13:33
Ivana Katavić: Ostavku neću dati, neka me smijene'Davor Pongračić/Cropix

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, odbacila je u petak sve optužbe na svoj i na račun Centra nakon što je u javnosti prošlog tjedna buknula afera s naknadnim dodavanjem bodova maturantima u postupku žalbe na prošlogodišnjem jesenskom roku. Ravnateljica Katavić u priopćenju je kategorički negirala da su ona ili netko iz Centra na bilo koji način pogodovali pristupnicima dodjeljivanjem nezasluženih bodova, iako su, podsjetimo, mediji izvještavali da su bodovi tim učenicima navodno naknadno priznati i za netočne odgovore na neka pitanja.

Šefica mature u petak je poručila kako su ona i NCVVO izloženi orkestriranim medijskim napadima, ali da ona neće podleći pritiscima i neće dati ostavku jer posao ravnateljice "obavlja odgovorno i savjesno" te nije "prekršila nijedan propis niti obvezu". Štoviše:

– Ostavka dana pod pritiskom mogla bi ozbiljno ugroziti procese državne mature, koji su u ovom razdoblju u najosjetljivijoj fazi – poručuje Ivana Katavić, unatoč tome što je ovog tjedna i Upravno vijeće Centra iznijelo stav kako bi trebala podnijeti ostavku. Međutim, ona je to odbila poručujući neka je sami smijene. U petak je ponovila kako nije samovoljno dodijelila bodove pristupnicima, niti bi učinila bilo što drugo čime bi zloupotrijebila svoje ovlasti i ugrozila državnu maturu.

Naknadni bodovi

Podsjetimo ukratko kako je skandal izbio nakon što se u javnosti doznalo da su za 13 prošlogodišnjih pristupnika državnoj maturi u jesenskom roku (a sada se već spominje i njih 16) naknadno priznati jedan ili dva boda na ispitima iz engleskoga i njemačkog jezika te matematike, unatoč tome što su neki dali i pogrešne odgovore. Ti su se učenici najprije žalili na prvom stupnju stručnim predmetnim povjerenstvima NCVVO-a, koja su njihove prigovore odbacila kao neosnovane. Pristupnici su se potom obratili drugostupanjskom tijelu za žalbe – Povjerenstvu za praćenje državne mature Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U tome 11-eročlanom tijelu jedna od članica upravo je ravnateljica Katavić, uz još dvije članice NCVVO-a. To je povjerenstvo, pak, uvažilo prigovore maturanata, pri čemu se kao ključna apostrofirala upravo uloga Ivane Katavić, koja je ostalim članovima toga tijela navodno sugerirala da prihvate prigovore maturanata jer je na prvom stupnju prema njima učinjena "proceduralna pogreška". Pogreška leži u tome što je prvostupanjsko povjerenstvo nekim učenicima čije su žalbe odbačene reklo kako je ta "odluka konačna", što nije točno jer je postojala opcija žalbe i drugostupanjskom povjerenstvu MZO-a.

Sada ravnateljica Katavić, uz ostalo, upozorava i na nedorečenost Pravilnika o polaganju državne mature te njegovih izmjena iz 2019. godine, u vrijeme mandata bivše ministrice Blaženke Divjak, kojima je "jednom rečenicom dana ovlast povjerenstvu da odlučuje o prigovorima pristupnika protiv prethodnih odluka Centra". Ukazuje i na odgovornost ostalih članova u drugostupanjskom povjerenstvu.

Prihvaćeni prigovori

Ne želeći naštetiti pristupnicima, nas tri članice izjasnile smo se kako smatramo da se uočene nepravilnosti mogu otkloniti usvajanjem njihovih prigovora. To mišljenje nas triju članica ostalih je osam članova povjerenstva slobodno moglo odbiti. No, oni su taj stav prihvatili te je nakon toga povjerenstvo jednoglasno donijelo odluke o prihvaćanju prigovora pristupnika – objašnjava Katavić, naglašavajući kako je jasno da odluku o naknadnom dodavanju bodova nije donosila ni ona osobno ni djelatnici Centra, nego cijelo drugostupanjsko povjerenstvo, te u svemu tome ona ne snosi nikakvu odgovornost.

Situacija oko njezina statusa, barem sadašnja, neizvjesna je: Upravno vijeće NCVVO-a, koje prema zakonu i statutu Centra imenuje i razrješuje ravnatelja te ustanove, trenutačno je ne može smijeniti jer radi u krnjem sastavu. Nakon što su nedavno UV napustili članovi Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt, to tijelo trenutačno ima četiri od sedam potrebnih članova. Iako su ovog tjedna u dva navrata na izvanrednoj sjednici UV-a pokušali inicirati smjenu ravnateljice, to im nije pošlo za rukom jer je kvorum "rušio" član UV-a Mirko Ruščić, inače profesor splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, napustivši prvu sjednicu te ne pojavivši se na drugoj zakazanoj sjednici. Nedostatkom kvoruma smjena ravnateljice u ovome je trenutku nemoguća misija, a ona sama, očigledno, ostavku ne namjerava dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2021 06:10