StoryEditor

RAPORT HGSS-ovac Prizmić u 14 sati: U ovome trenutku spašavamo ljude na 10-tak lokacija

Piše PSD.
7. veljače 2012. - 15:29
Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji u tijeku je 10-tak akcija spašavanja, priopćio je oko 14 sati zapovjednik HGSS-a Vinko Prizmić.

- Spašavatelji se probivaju kroz snijeg prema Brštanovu (sumnja na srčani udar), bolesnoj starici (Zavetorje), bolesni mladić (Stomorica kod Brela), astmatičar (Broćanac). Jedna ekipa ide prema Vlaki (okolica Vrgorca) gdje je pacijent koji treba promjenu katetera u bolnici, ali nakon toga i povratak kući gdje ima svu nužnu aparaturu – radi se o 3 km nepročišćene ceste s dubokim snijegom, sada već i zaleđenim.

Radi se o bolesnim stanjima i ljudima kojima treba hitan transport u bolnicu, odnosno ljekovi o kojima su ovisni. Majci s petero djece u Satriću (okolica Sinja) dostavljena je hrana. Sve ove akcije, ali i brojne druge izvedene su uz pomoć skija, a sve više i uz pomoć dereza, te koristeći posebna nosila (akija) za spašavanje po snijegu. Snijeg se sve više pretvara u led pa na brojnim mjestima kretanje bez dereza nije moguće – navodi Prizmić.

Snježno vozilo pokušava doći do Vrdova, planinske visoravni iznad Bitelića (Sinj) gdje već dva dana nema nikakvih vijesti o dvojici pastira.

Jaka bura pogoršava i ovako teško stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Samo kroz jutro spašavatelji su obavili 25 akcija.

PSD
#VINKOPRIZMIĆ

Izdvojeno

02. lipanj 2020 19:44