StoryEditor
Hrvatskasve rekao i berošu

Ranko Ostojić dao iskaz u DORH-u oko proboja virusa u Dom za starije i nemoćne u Splitu

Piše PSD
11. svibnja 2020. - 18:35
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Nekadašnji ministar unutarnjih poslova i aktualni SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, Ranko Ostojić, danas se odazvao pozivu Državnog odvjetništva gdje je dao iskaz o vlastitim saznanjima što se događalo u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Kao što je poznato u tom domu u trenutku izbijanja zaraze bila je smještena i njegova majka.

"Točno je da sam danas pozvan od strane DORH-a. Pozivu sam se odazvao i sukladno zakonu ne mogu iznositi nikakve informacije - rekao je Ostojić za televiziju N1 i dodao:

"Želim istaknuti da je moja obaveza poštovati zakone RH, kao što vjerujem da će DORH kao samostalno tijelo postupati! Sama činjenica da su naložili dodatne izvide policiji nakon prvog izvješća, najbolji je odgovor onima koji bi inspekcijskim "samoocjenjivanjem" željeli okončati utvrđivanje eventualne odgovornosti!"

Općinsko državno odvjetništvo je još prije mjesec dana splitskoj policiji naložilo da provode izvide i utvrde što se točno događalo u epidemiji koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe.

Inspekcije dvaju ministarstava - za zdravstvo te demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, utvrdile su da nema odgovornih za prodor virusa u dom pa tako ni za preminule štićenike već je, po njima, za to kriv virus.

Splitska policija u petak je Općinskom državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće, no kako N1 neslužbeno doznaje, nezadovoljni izvješćem ODO je zatražilo daljnje izvide.

Bivši je ministar u nedjelju, gostujući u Točki na tjedan rekao da je sve što zna ispričao i ministru zdravstva Viliju Berošu.

- Dom u Splitu je situacija u kojoj treba spašavati prethodne propuste, od imenovanja osobe koja ne zadovoljava kriterije da bude ravnatelj i situacije da skrivaju najvažniju istinu, a to je da sve mjere koje su nalagali nisu mogli provesti i to potvrđuju i riječi osoblja u Domu i štićenici. Ako sami šivate maske i nemate za opremu onda ste opasni za štićenike i okolinu. Žalosti da nakon reakcija tijekom noćne evakuacije gdje ministri Beroš i Bedeković kažu da, ako je netko znao da imaju temperaturu, da će snositi sankcije i onda za mjesec dana mijenjaju mišljenje i sve je u redu – kometirao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 19:56