StoryEditorOCM
Hrvatskapokazni let

Rafale zrakoplovi u niskom letu ‘proparali‘ nebo iznad Zagreba, zadovoljni Plenković i Macron ih promatrali s Markova trga. Pogledajte kako je to izgledalo i zvučalo

Piše Marijan Brala/JL
25. studenog 2021. - 13:19

Dugo čekana eskadrila borbenih aviona F3R Rafale napokon je imala let iznad Zagreba. Dva Rafalea 'proparala' su zagrebačko nebo, a brojni građani znatiželjno su ih promatrali, javlja Jutarnji list.

Osmijeh na licu 'pobjegao' je i premijeru Andreju Plenkoviću koji je skupa s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na Markovom trgu promatrao egzibiciju na nebu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Andrej Plenković i Emmanuel Macron prije toga su u zgradi vlade bilateralno razgovarali, potpisali novi Sporazum o strateškom partnerstvu i nazočili potpisivanju kupoprodajnog ugovora o eskadrili Rafala. Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly.

Zrakoplovi koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad glavnim hrvatskim gradom, preletjevši ga u niskom letu.

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 17:10