StoryEditor
HrvatskaNO PASARAN

Putovanja u bliskoj budućnosti: provjerili smo sprema li nam se ‘zdravstvena diktatura‘ u kojoj ćemo bez Covid-putovnice biti nepoželjni gosti

10. siječnja 2021. - 22:20
Tko se ne cijepi, mogao bi zaboraviti na bilo koje društvene aktivnosti  AFP

Potvrda o cijepljenju ili negativan test na koronavirus. Ili možda oboje. COVID-putovnice, fokus na istraživanja prirodnih ljepota i znamenitosti u vlastitim zemljama, a u budućnosti vjerojatno i skuplji letovi. Spomenute značajke mogle bi obilježiti naša buduća putovanja.

Pojava koronavirusa je, između ostalih gospodarskih grana, u potpunosti promijenila i turističku branšu. Dok pandemija ne jenja zabrinutost će biti na visokoj razini, a budućnost turizma neizvjesna. Ipak, kad jednom u velikoj mjeri ponovno zažive međunarodna putovanja, brojni će turisti, ako je suditi po najavama iz niza zemalja, morati koristiti i drugu, globalno priznatu putovnicu, s podacima o cjepivima koja su primili, pa tako i onom protiv koronavirusa.

U Velikoj Britaniji još se od svibnja uvelike radi na uvođenju zdravstvenih putovnica - tamošnje vlasti usmjerene su na uvođenje njihovih elektronskih inačica, zbog čega već mjesecima surađuju s privatnim tehnološkim sektorom.

Političko pitanje

Planovi o uvođenju tzv. COVID-putovnica stižu iz različitih država, a njihovi najstrastveniji zagovornici su Francuska, Kina i Velika Britanija, premda su njihovi prijedlozi na dugom štapu zbog nedovoljnog znanja o trajanju zaštite nakon cijepljenja što bi se, kažu stručnjaci, moglo preciznije odrediti tek za godinu ili dvije. Zato njihovo uvođenje mnogi smatraju preuranjenim... Pojedini stručnjaci uz to izražavaju skepsu što se tiče masovnog cijepljenja tijekom ove godine, što zbog ograničenog broja cjepiva, što zbog otpora, jer su, primjerice, najnovija istraživanja u Americi pokazala da je tek nešto više od polovice tamošnje populacije spremno cijepiti se.

Razlozi zbog kojih mnoge velike države poput Kine, Velike Britanije ili Francuske, razmatraju uvođenje zdravstvenih putovnica za sve svoje građane, osim zbog sigurnosti, leže i u želji da se što prije uspostave međunarodna trgovina i promet poput onih prije pandemije.

Prijedlog za uvođenje zdravstvenih putovnica u nekim je državama prerastao i u političko pitanje, koje je uskovitlalo odnose u društvu. Primjerice u Francuskoj, gdje se prema nacrtu novog zakona predviđa uvođenje tzv. "zelenih putovnica" za osobe koje su procijepljene.

U nacrtu zakona stoji da se onima koji ne mogu dokazati da su negativni na koronavirus ili se nisu cijepili, "zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima". Opozicija predvođena Marine Le Pen, lidericom Nacionalne fronte, okarakterizirala ga je kao "zdravstvenu diktaturu". "Ovim zakonom cijepljenje neće postati obavezno, ali će spriječiti svakoga tko se ne želi cijepiti da ima socijalni život", poručila je Le Pen. Predsjednik Emmanuel Macron obećao je pak da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obavezno, iako se snažno preporučuje.

Da će napraviti registar svojih državljana koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa i podijeliti ga s ostalim zemljama Europske unije, nedavno je najavila i Španjolska, čiji je ministar zdravstva Salvador Illa pojasnio da popis neće biti javno objavljen, te će se jako paziti na osobne podatke. Koronavirus će se, dodao je, pobijediti tako da se "svi cijepimo - što više, to bolje".

"U registru će biti zapisani ljudi kojima je ponuđeno cjepivo i koji su ga odbili iz bilo kojeg razloga... tako da nemamo greške u sustavu, odnosno da se ne može reći da toj osobi nismo ponudili cjepivo", objasnio je ministar Illa.

Aviokompanije

Uz bok državnicima koji se zalažu za zdravstvene putovnice, stoje i uprave velikih aviokompanija. Svi se slažu u jednom - skupe i spore mjere poput testiranja i karantene moraju biti zamijenjene cijepljenjem, koje će se dokazivati posebnim dokumentom u međunarodnom prometu. Tako se među prvima javio Alan Joyce, izvršni direktor australske zrakoplovne tvrtke Qantas, koji je najavio da će putnici u njihovim avionima za Australiju morati imati zdravstvene putovnice. Nakon njega su se, u istom stilu, oglasili i čelnici novozelandskog i južnokorejskog nacionalnog avioprijevoznika, a i druge, brojne aviokompanije razmišljaju o cijepljenju kao uvjetu za putovanja u budućnosti.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) je koncem prosinca predstavila ključne elemente dizajna IATA Travel Passa. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja će putnicima pomoći u lakšoj i sigurnijoj organizaciji putovanja. Zahvaljujući aplikaciji putnici će biti sigurni da su organizirali putovanje u skladu sa zahtjevima određene države, poglavito onih koja se tiču testiranja na COVID-19 ili cijepljenje.

Putnik koji koristi Travel Pass bio bi u stopostotnoj mogućnosti kontrolirati koje informacije sa svog telefona želi dijeliti s aviokompanijama i vlastima, te ne bi postojala bilo kakva centralna baza podataka. Najavljeno je da bi se IATA Travel Pass trebao početi koristiti u prvom kvartalu ove godine, a aplikacija će biti dostupna i za iPhone (iOS) i za Android platforme.

CommonPass aplikacija već u funkciji


Aplikacija povezana s 230 američkih zdravstvenih sustava, koja je već tijekom prosinca testirana na letovima nekih aviokompanija između New Yorka, Londona, Hong Konga..., nazvana je CommonPass, a funkcionira preko skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku - rezultate testiranja ili potvrde o cijepljenju, kao i plan putovanja.

Svidjela se i Star Alliance grupi, najvećem svjetskom zrakoplovnom udruženju, čija je uprava već pozvala na uspostavu globalnog sustava verifikacije testiranja i cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 08:10