StoryEditor
Hrvatskatreniranje strogoće

Pusić o HRT-haraču: Ministrica Zlatar nije tog malog Živkovića na vrijeme izbacila van!

Piše PSD.
9. prosinca 2012. - 22:51
Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako se u Vladi dobro osjeća, a misli da je tako i s njezinim kolegicama i kolegama, te da premijer Zoran Milanović s njom dogovora sva strateška pitanja koja se tiču Vlade i HNS-a, a o lokalnim izborima premijer razgovara s predsjednikom HNS-a Radimirom Čačićem.

"Ja se dobro osjećam u Vladi, a mislim da je tako i s mojim kolegicama i kolegama", izjavila je večeras Vesna Pusić u intervjuu što ga je dala za Dnevnik Nove TV, odgovarajući na pitanje novinara misli li da je SDP prema HNS-u korektan strateški partner.

Na pitanje komplicira li ta komunikacija premijera Milanovića i s njom i sa Čačićem funkcioniranje vladajuće koalicije, odgovorila je kako joj to trenutačno "olakšava posao".

Naglasila je da u prvom redu o njezinoj odluci ovisi hoće li se kandidirati za predsjednicu HNS-a i kratko je, riječima, - "to ćemo isto vidjeti", - odgovorila hoće li se kandidirati i ima li ambicija biti predsjednica HNS-a.

Na novinarsku konstataciju da "odnosi u koaliciji sve više počinju ličiti kao u prvoj lijevoj koaliciji Ivice Račana", Pusić je odgovorila: "To bi svi htjeli. Ja to ne vidim".

Vezano za odnose unutar vladajuće koalicije bilo je i pitanje "hoće li preživjeti porez na nekretnine ?".

U vezi s tim Prva potpredsjednica Vlade ministrica Pusić smatra kako je riječ o mjeri koja "možda ima rezon u nekim budućim vremenima", te da će se o tomu sigurno postići dogovor, no da "sigurno 2013. neće biti godina kada ćemo vidjeti taj porez, a 2014. je upitna".

Komentirala je i novinarsku primjedbu o "slučaju ministrice Zlatar, medijskoga poreza koji je trajao 24 sata, radi kojega se ona najprije ispričavala, a onda smijenila svoga savjetnika", naglasivši kako to "nije slučaj ministrice Zlatar".

Vezano za brzopoteznu smjenu glavnoga savjetnika u Kabinetu ministrice kulture, Milana Živkovića, Prva potpredsjednica Vlade ministrica Pusić komentirala je kako je 'slučaj ministrice Zlatar' "samo to da nije na vrijeme izbacila toga malog van, koji je s tim istrčao", dodavši kako će se s novinarom složiti da je to problem koji je Zlatar trebala riješiti u 24 minute ili sekunde.

Ali, istaknula je Pusić, ministrica Zlatar je "previše fina osoba za jedan dosta grubi posao, ali je istina da čovjeku treba neko vrijeme za tu tvrdoću, koja je povremeno potrebna, da reagira momentalno kada ti netko stane na žulj ili izleti kada nije trebao i kažeš: Hvala, van!".

Prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić smatra kako je Vlada i u prvoj godini mandata imala vrlo jasne ciljeve koji se, dodala je, mogu provjeriti.

Na novinarsko pitanje "mislite li da niste kiksali ovih godinu dana", odgovorila je kako ne zna u kojemu je razdoblju Hrvatska, a pogotovo u ovako teškom ekonomskom razdoblju toliko dobila i na ugledu i na poštovanju.

Odlučno je, na primjedbu novinara da se "ne živi od poštovanja i poštenja", odgovorila kako se "od toga jedino živi" te da je "naš glavni problem bila nevjerodostojnost i ne držanje vlastite riječi."

Nada se da su provedene sve nepopularne mjere te smatra da je "2013. velika godina pripreme, postavljenje temelja, naše biti kao vlade, vrlo vjerojatno".

Kad je pak riječ o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, ministrica Pusić rekla je kako bi Hrvatska do kraja ove godine trebala riješiti sedam od deset preostalih uvjeta za ulazak u EU, a na pitanje znači li to da možemo 'odahnuti', odgovorila je kako nema nikakve dvojbe da će Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postati 28. članica EU.

Na pitanje može li dogoditi da Republika Slovenija neće ratificirati naš pristupni ugovor ako padne slovenska Vlada i da zato ne uđemo 1. srpnja 2013. u EU, odgovorila je kako je to "provjeravala sa slovenskim kolegama, a oni tvrde da mogu unutar mjesec i pol riješiti pitanje ratifikacije, ako imaju sve ostalo riješeno i ako se na to koncentriraju".

(H)

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 16:55