StoryEditorOCM
Hrvatskakod kuće faca,ali...

Puljka su svrstavali među ‘najpotentnije hrvatske političke muževe‘, ali rejting na nacionalnoj razini je mizeran: ‘Briga ostatak Hrvatske što on u Splitu uklanja štekate‘

Piše Zoran Šagolj
28. rujna 2022. - 12:16

Posljednji Crobarometar, mjesečno istraživanje rejtinga stranaka koje je provela Nova TV, donio je očekivane rezultate: HDZ je u padu, ponajprije zbog afere Ina, SDP, Možemo! i Most stagniraju, te je još jedino Domovinski pokret iznad izbornog praga od pet posto.

Ono što se za mnoge može uvrstiti u kategoriju iznenađenja jest rejting Centra, splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, koji je, po ovom istraživanju provedenom od 1. do 22. rujna na uzorku od gotovo tisuću anketiranih, među strankama s manje od 1,5 posto podrške. Ispred njih su i HSU, IDS, Fokus te Radnička fronta.

Nakon uvjerljivog dvostrukog trijumfa na ponovljenim lokalnim izborima, očekivao se nacionalni uzlet kako stranke, tako i njezinih čelnih ljudi. Ni oni sami nisu skrivali da imaju takve ambicije. Naruku su im išla i događanja poput grabeži u domaćoj naftnoj kompaniji, ali i niz nevezanih uhićenja HDZ-ovih dužnosnika, pri čemu je Ivica Puljak izravnije od bilo kojeg drugog oporbenog prvaka prstom upirao u trenutačno vodeću stranku i artikulirao sveopće nezadovoljstvo u društvu. S druge strane, stvari u Splitu, gdje je Centar praktički ostao bez relevantne oporbe, tekle su bez većih turbulencija.

Prije nego što je objavljen friški Crobarometar, neki su od komentatora i analitičara Puljka zbog svega ovoga uvrštavali među “najpotentnije hrvatske političke muževe” za nacionalne izbore, koji bi se, ne bude li štogod izvanrednog, trebali održati 2024. godine.

– U proteklom razdoblju Centar je bio fokusiran na Split, a birači u Hrvatskoj to nisu povezivali s planovima na nacionalnoj razini pa nisu ni imali poticaj da se izjašnjavaju za Centar; 1,5 ili 2,5 posto je zapravo ista brojka u okviru statističke pogreške, ali rejtingom se u ovom razdoblju ionako ne bavimo.

Koncentrirani smo na razvoj nacionalnih politika i modela upravljanja koji je potpuno transparentan i koji će donijeti ozbiljne, konkretne promjene. Uz to radimo na jačanju stranačkih kapaciteta u svim segmentima – odgovorio je Puljak na naše pitanje kako to da mu stranka nije do sada dobila značajniju nacionalnu prepoznatljivost budući da vodi drugi po veličini hrvatski grad i ima podosta prostora u medijima.

Plenkovićev promašaj

Sličan odgovor dobili smo i od Ivice Relkovića, Puljkova savjetnika i političkog analitičara:

– Sve vam je to objašnjivo. Birači u Splitu dali su na zadnjim izborima podršku Puljku i Centru zbog lokalne potrebe za sređivanjem stanja, a ne nacionalnih politika. On se oko njih uopće nije izjašnjavao jer bi to bio autogol na domaćem terenu. Pa mi čak nismo dopuštali volonterima iz drugih gradova i mjesta da nam dođu u pomoć. Samo se sjetite kako su s time prošli u HDZ-u kada su stigli Plenković ili pogotovo Jandroković!

Zato nas ovih 1,5 posto uopće ne zabrinjava. Uostalom, kada pretočite ono što su Puljak i stranka dobili na izvanrednim izborima, to vam je ovih 1,5 posto. Usporedivo je s rejtingom Možemo! u Zagrebu, gdje ipak živi četvrtina stanovnika cijele Hrvatske. S druge strane, ni njih nema u Slavonskom Brodu.

Po Relkovićevu mišljenju, tek dolazi vrijeme u kojemu će Centar definirati svoje nacionalne politike, ali i onu komunalnu na razini Zagreba i čitavog niza ostalih sredina u RH, jer se, reći će, kod Možemo! i drugih opcija vidi da su se pomalo – umorili.

– U međuizbornom parlamentarnom ciklusu najvažniji je tajming, a pogotovo kada je riječ o biračima koji nakon lokalnih izbora odlaze ili se vraćaju među neodlučne. Imate najbolji primjer za to na slučaju Oraha i Mirele Holy, koji su u jednom trenutku bili ugrozili SDP, ili Živog zida i Velibora Sinčića, koji su se nakon predsjedničkih izbora popeli na 16 posto, a onda pali na pet posto ili ispod toga.

Ne zaboravite da je Mostu 2015. godine trebalo tri mjeseca, isto koliko i Možemo! na zadnjim izborima, da biračima predstave svoju politiku. Najvažnije je izbjeći opasnost od preranog izlaska u javnost jer birači, iako niste kao oporba u prilici mijenjati stvari, znaju nakon nekih šest mjeseci pomisliti da samo pričate i ništa ne poduzimate. Da je Centar predstavio svoju energetsku politiku odmah nakon lokalnih izbora, do idućeg proljeća to bi palo u zaborav. Tako vam stvari funkcioniraju – pojasnit će Relković.

image

Ivica Relković: Možemo! se umorio

Tom Dubravec/Cropix

Ipak, rejting kakav sugeriraju posljednja ispitivanja javnog mišljenja mogao bi se odraziti na percepciju Centra u očima potencijalnih partnera s kojima bi izazvali HDZ. SDP je prije kratkog vremena ovlastio svoga predsjednika Peđu Grbina da uđe u pregovore. Puljkova stranka, uz Možemo!, tu figurira kao jedan od prvih izbora.

– Kada govorimo o eventualnim suradnjama s drugim političkim opcijama, trenutačni rejting na njih nipošto ne može utjecati, već nam samo potvrđuje da treba uložiti nešto vremena u samoizgradnju. Osim toga, i u Splitu je rejting bio nizak na početku, ali građani su prepoznali prave ideje, čemu se nadamo i na nacionalnoj razini – reći će Puljak.

U SDP-u su svjesni da će trebati saveznike, samo je pitanje koliko jaki im odgovaraju. Njihov splitski vijećnik Davor Matijević trenutačni rejting Centra tumači time da je lokalna scena jedna, a nacionalna posve drugo.

– Istina je da je Puljak u posljednje vrijeme jako dobro artikulirao to sveopće nezadovoljstvo HDZ-om, ali tu malo kaska za drugima koji imaju dulju povijest borbe protiv njih. S novim gradonačelničkim mandatom stekao je dobru poziciju, ali trebat će mu vremena da se dokaže na nacionalnoj razini. Ipak u Zagrebu živi svaki četvrti hrvatski birač – veli Matijević, koji nevezano uz rejting od 1,5 ili tri posto, ističe sinergijski efekt oporbe, pogotovo u 10. izbornoj jedinici, gdje su Puljak i njegova stranka ipak najjači.

Ako se pita splitskog sociologa Mirka Petrića, u slučaju Ivice Puljka i njegova Centra događaju se posve očekivane stvari.

– Ja sam već komentirajući rezultate lokalnih izbora rekao da ih je Puljak dobio na obećanjima o sređivanju stanja, ali to što ćete ovdje ukloniti nelegalni štekat ili popraviti semafor nema nikakve važnosti za birača u Sisku ili drugdje – ističe Petrić.

Liberalna ideologija

– Po mojemu mišljenju, tu je stvar u liberalnoj ideologiji i ta politička opcija nema podršku u hrvatskom biračkom tijelu. Imali ste nekada HSLS koji se okrenuo neoliberalizmu i izgubio sve. Isto se dogodilo i HNS-u, pa i IDS-u, koji su dijelovi iste liberalne internacionale, ARDA-e.

Kako mladi ljudi u nas sve manje glasuju, a starijima socijalno postaje bitnije i od nacionalnog, ne vidim baš presvijetlu budućnost te političke opcije u Hrvatskoj, pa tako ni Centra. Puljak je, recimo, nakon osvajanja novog mandata dao izjavu o privatizaciji Banovine, što samo može zbuniti ovu vrstu birača – upozorava ovaj poznati sociolog.

Na istu temu razgovarali smo i s PR stručnjakom Krešimirom Macanom.

– Puljkov je problem u tome što Hrvatska ne čuje to što on govori u Splitu. Imao je niz zapaženih istupa u aferi Ina, ali stvar se svela na to da cijela oporba jest napadala, ali HDZ se dobro branio i došao na stanje koje je imao u svibnju, znači prije otvaranja Pelješkog mosta. Centar je na tih 1,5 posto, što je dugogodišnji rejting IDS-a, koji mu je i donosio tri mandata i pravo na klub u Saboru. Sada je pitanje koliko to zadovoljava ambicije Puljkovih i ekipe – sublimirao je Macan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 21:42