StoryEditor
Hrvatskaraskol u 'neovisnima'

Pukla ljubav između Esih i Hasanbegovića, na pomolu je novi potres na desnici; Čitava situacija podsjeća na slučaj s Paragom i Đapićem početkom 90-ih...

Piše Anita Belak-Krile
15. srpnja 2019. - 16:40
nzs_westin30-110519

Nakon što je u noći europskih izbora pukla dugogodišnja politička ljubav između neformalnog glasnogovornika krajnje desnice Velimira Bujanca i šefice Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih, na pomolu je novi potres na desnici.

Razilaze se dugogodišnji bliski stranački suradnici Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Po svemu sudeći idući ponedjeljak održati će se dva izborna sabora Neovisnih za Hrvatsku, jedan u Zagrebu, a drugi u Zadru, a na oba će se birati predsjednik stranke.

Podsjeća to na situaciju iz 1993. godine kad je predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga ostao bez funkcije jer je Anto Đapić izveo stranački puč i organizirao izborni sabor u Kutini.

Bilo je toga i među liberalima, poznato je kad je Dražen Budiša od Vlade Gotovca tražio da mu vrati ključeve Amruševe, a ovaj put netko će tražiti ključeve Jurišićeve.

Stranka Neovisni za Hrvatsku osnovana je u lipnju 2017. godine, na osnivačkome saboru za predsjednicu je izabrana Bruna Esih, a Zlatko Hasanbegović postao je politički tajnik.

Prema redovitoj proceduri još uvijek ne bi trebalo doći do reizbora, međutim nakon fijaska na Europskim izborima nezadovoljstvo u stranci je veliko i dio članova želi da stranku preuzme Zlatko Hasanbegović.

I on sam spreman je istaknuti svoju predsjedničku kandidaturu, ali će isto učiniti i Esih koja ne želi odustati od liderske pozicije.

Već prije donesena je odluka da će se stranački sabor održati u Zagrebu, u prostorijama na Radničkoj cesti, ali je Esih ovaj vikend odlučila sve premjestiti u Zadar.

Naši izvori tvrde kako je procijenila da će joj ljudi iz Zadra koji su nekad bili dio HČSP-a, pa su prešli u Neovisne, a koji su joj skloni, dovesti veći broj delegata koji će glasati za nju.

Na pitanje gdje će se održati stranački sabor Zlatko Hasanbegović danas nam je odgovorio kako će to biti Zagreb. Uvjerava da nitko nikad nije spominjao Zadar.

- Jednoglasna odluka Predsjedništva stranke i same predsjednice je bila da se sabor održi u Zagrebu 22. srpnja. Statutom je propisano da sve odluke donosi Predsjedništvo stranke dvotrećinskom većinom. Pozivi su već poslani za Zagreb – uvjerava Hasanbegović.

Predsjednica stranke Bruna Esih pak rezolutno tvrdi kako će se Neovisni za Hrvatsku u ponedjeljak sastati u Zadru.

- Jedini službeni poziv jest onaj poslan iz sjedišta stranke u subotu i to za Zadar. Taj poziv pripremljen je u službenim prostorijama u Jurišićevoj 25 i upućen je svim našim županijskim organizacijama, odnosno delegatima koje su oni odabrali te našim tijelima Predsjedništvu, Nacionalnom vijeću itd. Koliko znam delegati su već dobili te pozive i polako pristižu kandidature – ispričala nam je Esih.

Napominje kako ona nema ništa protiv toga što se izvještajni sabor pretvara u izborni i da će istaknuti svoju kandidaturu za predsjednicu.

- Mislim da je u redu da napravimo retrospekciju rada i izaberemo nove članove Predsjedništva i drugih središnjih tijela. Kandidature za predsjednika mogu se podnositi ovaj tjedan, a zaključuju se dva dana uoči izbornog sabora. Moguće je podnijeti kandidaturu i na saboru ali tada treba imati određen broj potpisa delegata – kaže Esih.

Ne želi komentirati navode Hasanbegovića da će se stranački sabor održati u glavnom gradu.

- Gledajte ja nemam informaciju o tome. Rok za slanje poziva delegatima je prošao. Ja kao predsjednica ne znam da je odaslano ili pripremano što drugo. Ako se to dogodi jasno je tko po statutu zastupa i predstavlja stranku. Ovo je jedini službeni stav stranke za drugo ne znam – zaključuje Esih.

Prema našim informacijama delegati iz Splita, Šibenika i Zadra podupiru Esih, a oni iz Zagreba Hasanbegovića.

Održe li se dva sabora o tome koji je od njih zakonit odlučivat će Ministarstvo uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 19:25