StoryEditorOCM
Hrvatskaotišle DVIJE STRANKE

Puhovski o raspadanju lijeve koalicije: ‘SDP i partneri neće puno izgubiti. Ali ne zaboravite jednu stvar o Milanoviću‘

Piše Zoran Šagolj
19. ožujka 2024. - 15:03

U jednom danu SDP-ova 10-člana koalicija ostala je bez dva kotača. Posljednji je iz nje u utorak, u prvim satima poslijepodneva izišao Fokus, isto je u prethodno učinio i IDS, dok se u slučaju Radničke fronte i njezine čelnice Katarine Peović može govoriti o (samo)isključenju, jer tvrde da su isto planirali, ali su ih Grbin i ekipa preduhtrili.

Svima njima sporno je ponašanje aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i njegovo uključenje u izbornu utrku, bez da je podnio ostavku. Na sve se nadovezala i nedvosmislena odluka Ustavnog suda, ali i jasan stav ustavnopravne struke o pučističkim metodama ekipe s Iblerova trga.

- Mi nećemo sumanuto jurišati, a bez da znamo koji nam je cilj. Nama nije cilj spaljena zemlja. Mi u Fokusu smo mladi ljudi, nova generacija političara koji žele i imaju odgovornost voditi ovu zemlju za desetljeća koje slijede. Trenutno je u Hrvatskoj takvo usijanje i psihoza kao za vrijeme hladnog rata. Imamo dvije strane koje jedna drugoj prijete, i na kraju će stvarno ostati samo spaljena zemlja – napisao je na svom Facebooku predsjednik Fokusa Davor Nađi.

image
Damjan Tadić/Cropix

- Istina je da smo u više navrata razgovarali a SDP-om. Također, istina je da su se svi drugi dogovorili ili ispali iz tih dogovora sa SDP-om. Svi osim nas. Mi smo ostali zadnji upravo zbog toga što smo upozoravali SDP da nije dovoljno samo promijeniti HDZ s vlasti, već da trebamo znati što ćemo raditi dan poslije.

Nažalost, nismo nikako mogli doći u poziciju da konstruktivno razgovaramo o programu. Svjestan sam da je SDP-u pobjeda na nišanu, ali nama to nije prihvatljivo ako je cijena toga urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun. Fokus zbog svega ovoga na izbore neće izaći kao dio SDP-ove koalicije već idemo samostalno – bio je jasan Nađi.

Par sati ranije čelnik IDS-a Dalibor Paus izjavio je za HRT da je velika koalicija predvođena SDP-om za njih "više-manje gotova priča.

- Mi smo i jučer (ponedjeljak) iskazali naš stav da treba poštovati odluke Ustavnoga suda i da se treba kloniti bilo kakvih predizbornih radnji koje idu u prilog jednoj stranci – naveo je Paus.

image
Damir Škomrlj/Cropix

- Što se tiče velike koalicije, mi nakon tih prvih razgovora nismo razgovarali niti s SDP-om o nekakvim konkretnim stvarima, uvjetima ulaska u nekakvu koaliciju, tako da je za nas to više-manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera ustvari i nas na neki način izgurao iz te priče – pojasnio je predsjednik IDS-a.

Njihov izlazak iznenadio je Katarinu Peović, koja u svojim izjavama i dalje niti malo ne štedi dojučerašnje partnere iz SDP-a i samog Milanovića. Za nju i stranku aktualni predsjednik nije prihvatljiv kandidat za premijera.

- Pomogli smo lijevoj koaliciji - takozvanoj sada lijevoj koaliciji, jer tu nema više ljevice - da dođemo do situacije u kojoj je postalo jasno da je moguće smijeniti HDZ. Tog trena kad je postalo moguće i vidljivo da se može smijeniti HDZ, ulazi Milanović u igru zato što je mogao drugi mandat dobiti samo u slučaju da je HDZ na vlasti jer se mogao s njim konfrontirati. U slučaju da je ljevica na vlasti, on ne bi mogao dobiti drugi mandat. I u tom trenutku stvari idu nizbrdo zato što je sasvim jasno da je kapitalu svejedno tko je na vlasti. Bitno je da oni koji su na vlasti zadržavaju status quo - kazala je Peović, dodajući da pojava Milanovića znači ‘odlazak udesno‘.

image
Dragan Matić/Cropix

Političar analitičar Žarko Puhovski ova zbivanja za Slobodnu Dalmaciju prokomentirao je riječima da ‘rasap očekivano uvijek ide dan nakon velikog uspjeha‘.

- Ja sam grlo izderao godinama govoreći o pravilu da mačka ima glavu i rep. Oni (SDP i partneri) su s Milanovićem dobili i s Milanovićem izgubili, ali svakako su postigli fantastičan uspjeh njegovim uključivanjem u izbore. Cijena koju će platiti otpadanjem ovih stranaka objektivno nije velika, iako je Radnička fronta njihova zadnja veza s ljevicom.

Ne zaboravite ni to da se Milanović godinama ranije koncentrirao da uništi hrvatsku ljevicu. RF je čudna stranka, ali svjetonazorski jedina čista ljevica u nas. Liberala ima koliko hoćeš, dok IDS de facto nije ni bio član koalicije, već ju je formalno podržavao. Osim toga oni samo postoje u 8. izbornoj jedinici, tako da sve to neće imati velikog utjecaja na rezultat SDP-ove koalicije – uvjeren je Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:50