StoryEditorOCM
Hrvatskastručna analiza

Psihologinja Pavlović: Nasilje se može širiti, poistovjećuju se! Cvrtila: Netko može biti psihopat, no ključ je drugo

6. svibnja 2023. - 10:11

Prvo je iz Beograda stigla šokantna vijest. Trinaestogodišnjak je u srijedu ušetao u osnovnu školu na Vračaru i očevim pištoljem CZ-99 ustrijelio svoje školske kolege. Ubio ih je osmero.

– Ja sam psihopat koji se treba smiriti – rekao je napadač nakon masakra policiji.

Samo dan poslije uslijedila je nova tragedija. U Mladenovcu, četrdesetak kilometara od Beograda, u četvrtak navečer 21-godišnji mladić hladnokrvno je likvidirao osam osoba, a ranio najmanje njih 10. Među ubijenima su i policajac, njegova sestra i petnaestogodišnji dječak.

Jeziva poruka iz Bihaća

A onda je na Instagramu osvanula jeziva poruka iz Bihaća.

“Onaj dječak što je ubio osmero djece je za mene kraljina! Ovakvo nešto i ja spremam već duže vrijeme za ekonomsku školu u Bihaću. Bit će nezapamćen masakr u Bihaću, to vam se kunem životom! Kad ste me jeziva znali svi osuđivati i izbjegavati, zbog toga će da bude teror”, poručio je, očito inspiriran onim što se dogodilo u Beogradu, mladić koji je odmah završio u policiji.

U danima kad vijestima dominiraju detalji dviju tragedija koje su se dogodile u Srbiji, jedno pitanje nameće se samo po sebi: može li se val nasilja proširiti, i diljem Srbije, i u okolnim državama, te dovesti do novih masovnih likvidacija?

– To je val koji se doista može proširiti. Lako je moguće da se dio djece i odraslih nakon svega identificira ili s jednom ili s drugom stranom ove tragedije, no nadam se da do novog vala nasilja ipak neće doći – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznata splitska psihologinja Žana Pavlović. I pritom naglašava jednu važnu stvar.

– U prvom slučaju i počinitelj i žrtve su djeca i to je najtragičnije u cijeloj situaciji. Djeca u mladosti prolaze proces formiranja, razvoja i rasta, i ovakve ih situacije doista mogu duboko pogoditi. Zato moramo više voditi računa o mentalnom zdravlju djece i mladih jer je stanje alarmantno.

U vrijeme nakon pandemije mi psiholozi upozoravali smo da će od mentalnih poremećaja najviše patiti djeca, no ulaganje u mentalno zdravlje, nažalost, nije se povećalo – upozorava ova psihologinja. Tragedija je, prema njezinoj ocjeni, imala više uzroka: oružje, koje nije smjelo biti dostupno djeci jer ona nisu svjesna krajnjih posljedica rukovanja oružjem, pa i računalne igrice.

image

Psihologinja Žana Pavlović

Jakov Prkić/Cropix

– Igrice su pune nasilja i dijete nakon toga otupi. Poubijati likove u igrici djeci možda izgleda zabavno, a problem nastane kada se to prenese na stvarnost.

U današnjem vremenu često imamo djecu koja nemaju prijatelje osim u virtualnoj stvarnosti. Zamislite kakvo je djetinjstvo bez prijatelja – zaključuje Žana Pavlović.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila u svojoj je karijeri bio i policijski istražitelj. Ne pamti, kaže, da je u Hrvatskoj bilo slučajeva ovakvih masovnih ubojstava.

– Ona su uvezena izvana. Masovna ubojstva svojstvena su SAD-u, a kako živimo u globalnom svijetu, ni Hrvatska, ni Srbija, ni BiH ne mogu ostati otoci. Prije su se načini kriminalnog devijantnog ponašanja puno sporije širili. Danas je nešto što se dogodi u SAD-u već iste minute objavljeno i kod nas – ističe Cvrtila u izjavi za “Slobodnu”.

U tome, ističe on, leži velika opasnost.

Skretanje pozornosti

– Vrlo je izvjesno da se te stvari kopiraju, i da psihički nestabilne osobe u tome vide neku mogućnost za vlastito isticanje, skretanje pozornosti na sebe – mišljenja je Cvrtila.

Oba ova slučaja masovnih ubojstava, prema njegovim riječima, odskaču od dosadašnje kriminalne prakse.

– U većini slučajeva kriminalci su dolazili iz devijantnih obitelji, sa dna društva, dio ih je bio zlostavljan u djetinjstvu. Počinitelji ova dva zločina ne dolaze iz takvih obitelji. Ovo bi stoga mogao biti manje sigurnosni problem, a više odgojno-obrazovni. Problem je i u dostupnosti oružja: kad je ono nadohvat ruke, onda su i mogući ovakvi zločini. Možete imati psihičke probleme i crtati planove za masakr koliko želite, ako ne možete do oružja, tragedija se neće dogoditi – upozorava Cvrtila. SAD ima prilično liberalna pravila za kupovanje oružja. Hrvatski propisi tu su, naglašava ovaj stručnjak, dosta čvrsti.

image

Vlatko Cvrtila: Problem je u dostupnosti oružja

Ronald Goršić/Cropix

– U mnogim državama u SAD-u možete ući u dućan i kupiti oružje, nitko vas ne pita za vaše psihičko zdravlje. U Hrvatskoj je za dozvolu za kupnju oružja potrebno dokazati i zdravstvenu i sigurnosnu sposobnost. Legalno oružje nije problem jer se rade provjere. Problem je što je velika količina oružja iz rata još uvijek vani – naglašava Cvrtila.

A tu onda leži opasnost da krvava serija, nažalost, dobije neku svoju novu, jednako tragičnu epizodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:16