StoryEditor
HrvatskaČEKAJU SE ZASTARE?

Psi laju, karavane prolaze: poreznici nikako da dođu na kraj okorjelim dužnicima, rekorder kineski ugostitelj koji je nabio dug od 17 milijuna kuna

5. studenog 2020. - 23:48
Duje Klarić/Cropix/Ilustracija

Psi laju, karavane prolaze – osmu godinu zaredom poreznici objavljuju liste dužnika na kojima se nižu imena građana, obrtnika i tvrtki od kojih nisu uspjeli naplatiti milijune poreza i doprinosa.

Koliko god se te liste nazivalo sramnima za dužnike kod kojih neki imaju obraz-đon, a drugi nastoje smanjiti dugove da ne prekorače granicu za objavu među neplatišama – toliko su to liste zbog kojih bi se poreznici mogli crvenjeti i više od dužnika. Jer su to liste njihova neuspjeha i nemoći da naplate porez.

Neka su imena dugo na tim listama, kao da su uklesana i uvijek u modi, godine prolaze da se baš ništa nije dogodilo s njihovim dugovima, nego se gomilaju. Rekao bi netko da čekaju apsolutnu zastaru od šest godina koja im se polako bliži. Na stranu staro pitanje kako se dogodilo da se toliki dugovi nagomilaju, dok s druge strane građani tonu u živo blato blokada računa preko Fine u koje su ih poslali dugovi bankama, telekomima, HEP-u, vodovodima...

Rekorderi isti

I ove godine novinari nakon objave ažurirane liste poreznih dužnika konstatiraju da su u sve tri kategorije rekorderi u zemlji isti kao i prijašnjih godina.

Slično je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnosti vodi Mirko Rapić iz Trogira, vlasnik remontnog brodogradilišta kojem dug iznosi 46 milijuna kuna, a on već godinama tvrdi i dokazuje da nije on dužan državi, nego država njemu, nižu se procesi... Od tih 46 milijuna kuna njegova duga, glavnina od gotovo 32 milijuna otpada na doprinose.

U kategoriji građana vodeći je Kinez Yong Lin sa 17 milijuna kuna neplaćenog poreza na dohodak i prireza koji je u Segetu Donjem imalo njegovo poduzeće za trgovinu i turizam te kineski restoran u kojemu nije nudio samo jela iz svoje zemlje, nego i dalmatinsku spizu. Tko je kod njega jeo - jeo je, već nekoliko godina Lin ne radi fuzije domaće i azijske kuhinje.

Tvrtka s najvećim poreznim dugom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je "Dalmacijavino" u stečaju iz Splita, sa 66,5 milijuna kuna neplaćenih davanja Poreznoj upravi. Na listi tvrtki dužnika čija dugovanja premašuju 300.000 kuna ovoj županiji je njih 159 s ukupno 276,6 milijuna kuna duga. "Dalmacijavino" slijedi još jedna tvrtka u stečaju – "Jadrankamen" iz Pučišća s 14 milijuna kuna duga. Potom dva splitska poduzeća – "Dalmacijaturist" u stečaju s 9,6 milijuna kuna i "Sweets" s 5,9 milijuna, dva makarska – "Skyla" s 5,6 milijuna i Primus travel koje duguje 5,3 milijuna kuna. Tu je i vranjički "Brodoremont kreator" u stečaju s 5,2 milijuna kuna, "Trogir Sailing" s 4,9 milijuna kuna (iz Splita) kao i poduzeće za turizam "Meine" s 4,5 milijuna kuna te trogirski "B.T. Hull" s 3,9 milijuna kuna dugova za izradu gotovih metalnih proizvoda.

Eto i Kerumovih...

Među poduzećima na listi dužnika su "Neva Kerum" s 1,49 milijuna kuna duga, "Nirs" s 1,36 milijuna, "Akceleracija" s 1,19 milijuna kuna duga, te 14 poduzeća s "Brodosplitom" u nazivu i ukupno 13,09 milijuna kuna neplaćenih poreznih računa: "Interijer i završni radovi", "Oblaganje", "Montaža", "Trup", "Boja", "Opremanje plovnih objekata", "Transportna sredstva", "Namještaj po mjeri", "Trgovina", "Informatika", "Strojna obrada" i "Skela"...

Među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnosti, vodećeg Rapića slijede Pal Lekaj iz Hvara s 4,5 milijuna kuna duga, Radovan Novak iz Makarske s 3,3 milijuna kuna, u čemu je glavnina od 2,7 milijuna doprinosa, Mirko Uglješić iz Supetra s 2,5 milijuna kuna, Dragan Jurišić iz Splita s 2,4 milijuna kuna duga, od čega su dva milijuna naknade za koncesije, Doris Košta iz Splita s 2,4 milijuna kuna duga, Slobodan Mašanović iz Splita s 2,2 milijuna kuna, Boris Zečić iz Omiša s 1,8 milijuna kuna, Dalibor Radić iz Omiša s 1,6 milijuna i Sutjeska Paić iz Splita s 1,6 milijuna kuna duga.

Tih prvih 10 dužnika duguje gotovo 69 milijuna kuna u čemu je 46 milijuna dug prvog s liste, a na listi je ukupno 508 imena ljudi čiji porezni dugovi premašuju 100 tisuća kuna. Na listi građana koju predvodi Kinez Lin ukupno je 2784 građanina s poreznim dugovima iznad 15.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 01:41