StoryEditorOCM
Hrvatskamlinar, vinar, veterinar

Prvi simptomi upisne groznice: za mjesto na najpopularnijem studiju za sada konkurira skoro 20 maturanata, psiholozi, kriminalisti i vojni piloti pri vrhu interesa

Piše PSD
7. travnja 2022. - 13:06

Na stranici Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda, koji provodi upise na studijske programe, objavljena je ažurirana lista koja prikazuje trenutni broj prijava na svakom od studijskih programa u Hrvatskoj, kao i to koji su njih najpoželjniji. Prilikom definiranja kriterija poželjnosti u obzir se uzima omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je to prvi izbor na listi prioriteta.

Tako je među studijima sa kvotom većom od deset mjesta i dalje najpoželjniji studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Ove godine upisna kvota je 50 mjesta, dok je taj studij trenutno prvi izbor za 341 maturanta, što bi značilo da za jedno mjesto ozbiljno konkurira gotovo sedmero maturanata. Inače, ukupni broj prijava za studij logopedije u Zagrebu je 889, piše Srednja.hr.

image

Maturantima nije lako odabrati u obilju fakulteta i studijskih programa, niti u njih upasti (ilustracija)

Duje Klarić/Cropix

Drugi po poželjnosti je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno u sustavu Postani student stoji kako je upisna kvota za taj studij 76 mjesta, a broj prvih prijava zaključno s današnjim danom je 350, dok ovaj studij na popisu trenutno ima 1.038 kandidata.

Na vrhu liste najpoželjnijih studija nalazi se i studij grafičkoga dizajna i vizualnih komunikacija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ondje je mjesta za samo 15 studenata, prvi je to izbor za 63 maturanta, dok je ukupni broj prijava 225.

Još sto dana za prijave

Stanje s brojem prijava u idućem će se razdoblju zasigurno mijenjati. Naime, maturanti studije mogu prijavljivati u većini slučajeva sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 18. srpnja.

image

Logopedija je i dalje najpopularniji studij (ilustracija)

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iznimka su obično studiji koji imaju prijemne ispite, oni određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Dan kasnije, 19. srpnja, visoka učilišta započinju s upisima.

Osim gore navedenih studija, u deset trenutno najpoželjnih studija ulaze još i redom: kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, aeronautika – modul vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, animirani film i novi mediji na Akademiji dramske umjetnosti Zagrebu, zatim psihologija na Filozofskom fakultetu u Rijeci, radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, dizajn na Arhitektonskom u Zagrebu, te studij izobrazba trenera (smjer: kondicijska priprema sportaša) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, piše Srednja.hr.

image

Nove Rafale dočekat će i novi vojni piloti

Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 12:53