StoryEditorOCM
Hrvatskapodaci iz Zagreba

Prvi put nakon dugo vremena u Hrvatskoj zabilježen pad cijena nekretnina, nije velik, ali kupce veseli

Piše vijesti sd
21. lipnja 2024. - 14:47
Cijene na hrvatskom tržištu nekretnina jure i brže od automobila pa raduje njihov pad (ilustracija)  Božidar Vukičević/Cropix

O previsokim cijenama nekretnina na hrvatskom tržištu piše se već duže vrijeme, ali kada su one dosegnule iznose koji su nedostupni većini hrvatskh građana, naročito mladih, to je postala jedna od središnjih društvenih i političkih tema.

Zato raduje vijest da je cijena nekretnina konačno pala, barem u Zagrebu, i to na razini od -1,7 posto. Izračun je sljedeći: cijene nekretnina između 2023. i 2024. godine rasle su tri posto, ali budući da je inflacija u Hrvatskoj 4,7 posto, to znači da su cijene nekretnina pale za -1,7 posto.

Nedavna analiza agencije za nekretnine Imperium Immobilliare pokazuje da se prvi put nakon dugo vremena u Zagrebu, uz pad broja transakcija, događa i pad realnih cijena nekretnina.

“Pad koji se događa jasno govori o nepriuštivosti stanovanja u Hrvatskoj i Zagrebu, jer 2023. godine imali smo aktivnu APN subvenciju kredita, no ista nije došla toliko do izražaja kada je nepriuštivost na rekordnoj razini, što jasno pokazuju brojke”, kaže  Filip Brkan, direktor agencije Imperium Imobiliare za Poslovni.hr.

image

‘Pad‘ cijena stanova nije doveo i do pada broja dizalica (ilustracija)

Ante Čizmić/Cropix

 

 Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta, kaže da je brojka od jedan posto u razini statističke pogreške i kad se govori o korekciji, trebalo bi biti riječi o minimalno pet posto.

 

“Na tržištu se odvija određeno usporavanje i imamo manji broj transakcija. Jedan od razloga su veće kamatne stope i inflacija, koja se ipak smanjuje i nije toliko veliki generator kao u prethodnom razdoblju. No tržište još ne pokazuje bilo kakve naznake da bi se prosječna realizirana cijena korigirala”, rekao je Vujović.

 

“Smatram da neće doći do nekog drastičnog pada cijena zato što je potražnja veća od ponude. Ispred naše tvrtke mogu reći da nikad nismo imali više upita i više klijenata s dobrim budžetima, ali nema kvalitetnih nekretnina. Ljudi većinom traže novogradnju i terasu”, izjavila je Sandra Mulović iz agencije Angelus nekretnine.

 

Brkan je u analizi također napomenuo da ne očekuje bilo kakve nagle padove, već usporavanje rasta cijena i smanjenje razlike između tražene i realizirane cijene.  Prema njemu, najveći je izazov trenutačno nagli pad broja transakcija u 2024. godini koji je uzrokovan ponajviše rastom kamatnih stopa, ukidanjem subvencije kredita APN te općenito otporom kupaca.

image

Unatoč padu cijena od 1,7 posto, u Hrvatskoj za kvadrat stana i dalje treba izdvojiti pozamašan iznos eura

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 14:47