StoryEditor
HrvatskaNe paničarite

Prva smrt od ‘korone‘, koliko god to zvučalo surovo, nije ništa neočekivano. Ona će se sigurno dogoditi, stoga je važno da ovu lekciju svi zapamtimo

18. ožujka 2020. - 15:06

Smrt je riječ koja, čak i kod onih najhrabrijih i naoko nezabrinutih, potpuno mijenja odnos prema opasnosti od koronavirusa. Kad netko umre, sve postaje ozbiljno i već dramatična situacija odjednom dosegne sasvim nove razine.

Dogodilo se to u Kini s fotografijom čovjeka koji je pokošen virusom satima ležao na cesti, vjerojatno prvim velikim okidačem globalne korona panike. Dogodilo se to u Italiji, a zatim i većini drugih zemalja na svijetu.

Nažalost, danas se to dogodilo i u Hrvatskoj. Koronavirus, glasila je vijest, odnio je prvi život. Iako je naknadno ta informacija demantirana osobno od ministra zdravstva, stvari su za mnoge upravo postale do kraja ozbiljne.

Susret sa smrću jedan je od najjačih okidača stresa, neke će obuzeti panika, a neki će tražiti, makar prividnu, utjehu u tome da je žrtva bila starije dobi, bolesna ili barem neodgovorna prema bolesti. Tražit će način da prestrašenom sebi objasne kako virus ne dolazi po njih, ne dolazi po sve nas, već za najgori ishod ipak postoji neki “opravdani” razlog.

Ova reakcija je prirodna i ne treba je se sramiti, nalazimo se u vremenima kad je izrazito teško, a opet nikad važnije, pronaći balans između zdrave zabrinutosti i nepotrebne panike.

Prva smrt od koronavirusa u Hrvatskoj, kad god se dogodi, jer dogodit će se, stoga treba biti snažan podsjetnik kako smo suočeni s ozbiljnom opasnošću svima onima koji se žele prikazati hrabrijima od drugih, koji gotovo kao osobni poraz doživljavaju činjenicu da im je naređeno sjediti kod kuće. Pogotovo onima ponosnima koji su možda u početku s podsmijehom komentirali “opasnost”, pa sada ustraju u stavu ne želeći priznati kako su se okolnosti promijenile..

No, za većinu populacije možda još važnije, prva smrt ne smije biti okidač kolektivne histerije zbog koje ćemo opet pustošiti trgovine i raditi štetu samima sebi. Pretjerana zabrinutost i teška anksioznost su stanja koja se lako otmu kontroli i potencijalno ostavljaju posljedice - psihološke, fizičke, pa ako hoćete i socioekonomske. Usporit će našu borbu s virusom, a onda i oporavak od te borbe.

Ovo je vrijeme u kojem nam je više nego ikad potreban racionalan pogled na stvari, situacija je takva da je važno nadjačati prve instinkte straha.

Prva smrt, koliko god zvučalo surovo, neće biti ništa neočekivano niti će trenutnu situaciju na bilo koji način činiti opasnijom nego što je bila jučer. To je nešto na što nas stručnjaci pripremaju od samog početka pandemije, znamo da će otprilike na sto oboljelih doći i do prve smrti.

Stoga, ne pišimo dramatične statuse, ne stvarajmo dojam da se dogodilo nešto zbog čega gubimo kontrolu i ne kolektivizirajmo tugu. To, uostalom, nije ni primjereno. Ostavimo je tamo gdje treba biti, kod obitelji i poznanika preminulog.  

Za sve ostale sretnike koje smrt povezana s koronavirusom nije direktno dotakla, jedina važna lekcija koju iz ove potresne vijesti treba zapamtiti je da je to tek prva žrtva, a koliko će ih biti još, itekako ovisi o nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 09:09