StoryEditorOCM
Hrvatskabudite na oprezu

Provjerite mailove i ni slučajno ne otvarajte ako ste primili ovakvu poruku. Banke upozoravaju na opasnu prevaru...

Piše PSD
25. ožujka 2022. - 18:31

Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste banka i Raiffeisen Bank Austria (RBA) izvijestile su tijekom ožujka o lažnim e-mail porukama koje su šalju njihovim klijentima, piše N1.

Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste banka i Raiffeisen Bank Austria (RBA) izvijestile su tijekom ožujka o lažnim e-mail porukama koje su šalju njihovim klijentima. U Ersteu su pojasnili da pokušaji prijevare uključuju lažnu kopiranu internetsku stranicu Erste banke, Google oglas i prijavu u aplikacije NetBanking i George.

Kod PBZ-a bila je riječ o lažnim porukama koje su stizale od pošiljatelja “Privredna banka Zagreb [joehaider@bluewin.ch]”, a koje su stizale s nazivom "Vaš račun je blokiran". Unutar poruke nalazio se i mail koji vodi na stranicu koja nije bila povezana s Privednom bankom Zagreb. 

Klijenti RBA banke su pak dobivali poruke naslovljene s "Obavijest o priljevu" u kojima bi se dostavila informacija o navodnom priljevu deviza zbog kojeg su klijenti morali reagirati unutar 15 dana. 

Kako bi mail izgledao što uvjerljivije, pošiljatelji čak koriste stvarne info brojeve telefona i mail adrese RBA banke. “Međutim, RBA banka svojim klijentima nikada ne šalje obavještajne mailove o priljevu sredstava”, pojašnjavaju iz banke.

Iz banaka poručuju da se takve poruke ne otvaraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 23:33