StoryEditor
Hrvatskasve ih je više

Prosvjednici pred Ministarstvom branitelja dobili pojačanje iz Dalmacije: Sada nema uzmaka!

Piše PSD.
28. listopada 2014. - 11:19

Ulaz u Ministarstvo branitelja sve više postaje hrvatska varijanta kijevskog trga Majdan, zasad - nasreću - bez ikakvih nasilnih incidenata. Od ponedjeljka ga, uz ratne barjake 1. gardijske, varaždinskih “Puma”, bojne “Frankopan” i drugih kontinentalnih postrojbi Hrvatske vojske, krase i zastave dalmatinskih brigada: splitske Četvrte, šibenske 113., zadarske 112...
S juga je već ujutro pristiglo nekoliko veteranskih autobusa, a zajedno s ljudskom popunom došli su i plodovi: kašete pečene janjetine, vrećice mandarina, grožđe, kolači, fritule...

Oko logorske vatre od velikih bukovih cjepanica što se pred stepeništem Ministarstva ne gasi već osam dana izdaleka dominiraju prepoznatljive crvene beretke. Ratnici su, doduše, pomalo posustali u formi - 20 je godina ipak prošlo od zadnje fronte - pa su i teme razgovora prilagođene godinama: visoki tlak, iskustva s tabletama, problematični pršljenovi, dječje ocjene u školi...

’Vojna tajna’

- Koliko vas je došlo, dva ili tri autobusa? – miješa im se novinar u ćakulu.
- Vojna tajna! – mjerka me jedan misteriozni.
- Hoćete li imati kakve zahtjeve u ime dalmatinskih postrojbi? – ne dam se ja.
- E, tebi ću reć – govori mi drugi – vas novinare bi tribalo tuć prije nego išta napišete, jer ćete sigurno nešta zajebat.

- Nisu uvik novinari, više su krivi urednici – uzima me u obranu po generacijskoj liniji jedan mlađi “četvrtaš“.
Usprkos klasičnoj dalmatinskoj grintavosti, “crvenkapice“ su zapravo jako dobro raspoloženi: doputovali su, kažu, bez većih problema, spize i pića nije falilo, a ostaju sve dokle bude trebalo. Smanjilo nam je, kažu, penzije 40 posto od rata do danas, kako se nećemo bunit?

- A kako nam je Sanader, oko naše, je li ga prigledalo u bolnici? – zanimaju se za zdravlje slavnoga zemljaka, kako je i red.

U logističkom šatoru gomilaju se zalihe: donacije u hrani, dekama i drugim potrepštinama pristižu danomice. Od nedjelje navečer pred Ministarstvom branitelja stalno je stacionirano i vozilo Hitne pomoći s dva medicinska tehničara. U ponedjeljak ujutro imali su samo jednu intervenciju s odvoženjem u bolnicu, još jednom invalidu prve skupine pozlilo je zbog iscrpljenosti i pothlađenosti. Inače, ljudima na licu mjesta često mjere tlak, po potrebi daju infuziju ili vitaminske injekcije. Govore mi, u povjerenju, da bi im od utorka ekipa mogla biti pojačana i stalnim dežurnim liječnikom.

U masi vidim uočljive fizionomije neformalnih zapovjednika prosvjeda. Josip Klemm je u civilnoj odjeći, modne kritike zbog paradiranja u komandosici specijalne policije zacijelo su urodile plodom. Mirko Ljubičić Šveps zato nadoknađuje eventualni manjak militarističke ikonografije: on je na maskirnu jaknu, za svaki slučaj, zakačio i pukovničke činove. Pukovnici su, poznato je i iz prakse i iz Marquezove literature, u povijesti bili najčešći kolovođe vojnih udara: zašto baš oni, a ne generali?

Pukovnici kao vođe

Taman s tom mišlju na pameti, na obzoru uočavam još jednog, ali posve drugačijeg pukovnika Hrvatske vojske. Riječ je o Ivanu Grujiću, čovjeku s najtežim i najnezahvalnijim poslom kojega se u zadnjih 20 godina moglo obavljati u ovoj zemlji. Ovaj pukovnik nije u uniformi, nego u odijelu i crnom mantilu, slučajno prolazi Savskom cestom, zastaje i zove ustranu kolegu po činu Mirka Ljubičića Švepsa. Ne znam o čemu pukovnici razgovaraju, ali bih se zakleo da je posrijedi moralna prodika, da se nazrijeti iz Grujićeve gestikulacije. Švepsova mimika ne odaje da je imalo uzdrman i nakon par rečenica pukovnici se, svaki o svom poslu, razilaze.

“Hrvatski Majdan“ u utorak čeka državni vrh na sazvani okrugli stol za razgovor o braniteljskoj problematici. Premda im je prava adresa za tu vrstu priče pred samim nosom, ustrajni su u odluci da u svoje ministarstvo neće kročiti do ostavke Predraga Matića i njegovih suradnika.

DAVOR KRILE
FOTO: SANDRA ŠIMUNOVIĆ / CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 23:06