StoryEditor
HrvatskaProsvjed u Zagrebu

Medicinske sestre i tehničari izašli na ulice: ‘prijetnje zbog necijepljenja‘ tek su dio problema na koje ukazuju

Piše PSD
23. rujna 2021. - 11:45

Na zagrebačkom Zrinjevcu u 11 sati počeo je najavljen prosvjed Sindikata medicinskih sestara i tehničara koji su na ulice izašli, između ostalog, i zbog uvođenja COVID potvrda za zdravstvene djelatnike, piše HRT.

image
Dragan Matić/Cropix

Sindikalisti žele ukazati a dugogodišnje probleme koji su proizašli iz nerazumijevanja ministarstva zdravstva, Vlade i sindikata, a riječ je, između ostalog, o neadekvatno plaćenom prekovremenom radu i radu na blagdane, sistematizaciji radnih mjesta, ucjenama i prijetnjama zbog necijepljenja, prenosi Jutarnji.hr.

Draženka Jambrušić, medicinska sestra koja radi u jedinici intenzivnog liječenja u OB Bjelovar rekla je za HRT da je došla tražiti prava svih sestara.

- Tražim zakon da radimo po svim pravilima struke jer nam sada to nije omogućemo. Nedostaje 8000 sestara u sustavu, koeficijenti nisu priznati, diplome se ne priznaju kako treba, rekla je, između ostalog.

Cilj prosvjeda je ukazati na što više nepravilnosti u zdravstvenom sustavu. Trebali bi imati beneficirani radni staž kako bi se zadržale medicinske sestre u Hrvatskoj, rekao je Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Smatraju, između ostalog, da se puno problema gura pod tepih. Ističu da su male plaće i da rade "3 u 1": posao medicinske sestre, liječnika i spremačice.

Marko Rubeša, medicinski tehničar na prosvjedu je zbog lošeg koeficijenta.

- Nadam se da će nam se popraviti koeficijenti i da ćemo dobiti veću plaću. Nisam cijepljen i smatram da su covid potvrde od 1. listopada ucjena, rekao je.

Na prosvjedu su govornici istaknuli i da moraju biti složni svi zajedno - svi za jednog i jedan za sve.

Na prosvjed se osvrnuo i resorni ministar koji je rekao da je prosvjed legitiman, ali da nema mjesta manipuliranju činjenicama.

Jutros je iz Ministarstva zdravstva poručeno da nitko nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje, ali da su dužni poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska virusa i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu.

- Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtijeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

image
Dragan Matić/Cropix
image
Dragan Matić/Cropix

DIO PROBLEMA ZBOG KOJIH PROSVJEDUJU MEDICINARI

Medicinari, prenosi Index, prosvjeduju i zbog sljedećih problema:

- Neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad na blagdane
- Sistematizacija radnih mjesta
- Ucjene i prijetnje zbog necjepljenja
- Beneficirani radni staž
- Rad van kompentencija
- Priznavanje visokoškolskog obrazovanja

item - id = 1129458
related id = 0 -> 1149709
related id = 1 -> 1149696
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2021 08:34