StoryEditorOCM
HrvatskaNE VJERUJU U VIRUS

Prosvjed protiv mjera uz kršenje socijalne distance: na ‘Festivalu slobode‘ u Zagrebu i Bujanec, Hasanbegović, Vidović Krišto, Cetinski...

Piše Marijana Cvrtila, Marko Špoljar, PSD
5. rujna 2020. - 18:29

Nakon što su turističkim autobusom na kat, s čijeg je krova Tony Cetinski puštao stare hitove Novih fosila i slične evergrine, obilazili zagrebačke umirovljeničke domove, poručujući toj statistički najurgoženijoj populaciji kada je riječ o šansama razvoja teških oblika Covida-19 da "to nije tako strašna bolest da se ne možemo družiti", simpatizeri i članovi građanske inicijative "Prava i slobode" – od kojih mnogi nisu nosili zaštitne maske - u 17 su sati započeli su svojevrsni anti-korona prosvjed, odnosno "Festival slobode", kako su ga nazvali.

Prema našoj procjeni na Trgu bana Jelačića okupilo se preko tisuću ljudi Povod za okupljanje je, tvrde, njihovo mišljenje da su se "nametanjem presedanskih mjera građanima ograničila temeljna prava i slobode". Slični anti-korona prosvjedi organizirani su već u brojnim europskim gradovima.

Osim Cetinskog koji je bio zadužen za glazbu, glavni "igrači" prosvjeda bili su nutricionistica Anita Šupe, koja je poručila da mjere nemaju "nikakve podloge, pa ni medicinske", zatim vjeroučitelj i nekadašnji živozidaš Ivan Pokupec, te protivnica obaveznog cijepljenja Suzana Peša Vučković, koje su podržali i neke poznate javne ličnosti poput nogometaša Dejana Lovrena ili nekadašnje TV zvijezde Hameda Bangoure.

Šupe je kazala i: "Ograničili su nam slobode disanja i kretanja! A prava i slobode su neotuđivi, mi smo slobodna bića i po Ustavu i po rođenju, od naših ljudskih prava nećemo odustati!"

Alma Demirović iz inicijative novinarima je ranije kazala da je ovo odgovor na cijeli niz mjera koje, kazala je, nisu u skladu s realnom opasnosti. "Narušena su temeljna ljudska prava", istaknula je.

Viđeni su i Velimir Bujanec, Ivan Pernar, Zlatko Hasanbegović, i Katarina Vidović Krišto.

Prosvjed koji je u biti usmjeren protiv Nacionalnog stožera civilne zaštite došli su podržati i saborski zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta.

- Ovo što se danas događa je jedna kulminacija uskraćivanja ljudskih sloboda i prava kroz neke od mjera koje je nametnuo Nacionalni stožer. Sadašnji podaci i u Hrvatskoj i u svijetu ukazuju da je stopa smrtnosti prošlih godina usporediva sa stopom smrtnosti u 2020., godini kada se pojavio koronavirus. Jučer je i doktor Srećko Sladoljev rekao da se virus širi populacijom, ali da se ne razvijaju jači simptomi, pa stoga ne znam možemo li onda uopće govoriti o oboljenju uzrokovanom infekcijom koronavirusa kada se opasnost od korone uklapa u opasnost od prehlade ili gripe. A ako je tako onda smo mi kao civilizacija pred pitanjem hoćemo li uskraćivati ljudska prava, slobodu kretanja, izražavanja, medijske slobode... zato što je netko odlučio da je opasnost od korone strašna, a zapravo je smrtnost u općoj populaciji 2020. usprediva s prethodnim godinama. Puno zastupnika iz raznih klubova u Saboru tražili su smjenu Krunoslava Capaka i ukidanje Stožera. Ja tražim nešto konkretno što se odmah može napraviti, a to je da se puste stučnjaci različitih stavova da javno i ravnopravno govore, da primjerice poznati znanstvenici poput Srećka Sladoljeva, Valerija Vrčeka ili doktorice Lidije Gajski dobivaju prostor u medijima jednak onom kojeg dobivaju Krunoslav Capak, Vili Beroš i Alemka Markotić – kaže zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Zastupnika Mosta Marina Miletića brine to što mu se, kaže, čini da Stožer namjerno širi paniku.
- Nitko ne razmišlja dugoročno, koliko ćemo imati povećan broj depresivnih ljudi, koliko ćemo resursa morati angaživariti za njihovo liječenje, kao ni o tome koliko će biti ogromna financijska šteta za cijelo društvo od "lockdowna". Ne razumijem odluku Stožera da prvo zatvori teretane a onda ih za par dana otvori, to je neozbiljnosti – kaže.

Iz Domovinskog pokreta poručuju "sve više građana uviđa kako je Stožer nedosljedan i nevjerodostojan".

- Primjer su potpuno proturječne izjave o korisnosti nošenja maski. HDZ-ovi kadrovi Capak i Grba Buljević, koja je od "neovisne" stručnjakinje u međuvremenu "promaknuta" i u HDZ-ovu saborsku zastupnicu, prije izbora su govorili kako maske nisu potrebne zdravim ljudima. Sada mi maske trebala nositi čak i djeca, za koje je poznato da ne obolijevaju. Kad je u pitanju gospodrstvo, kriteriji ograničenja poslovanja pojedinih poslovnih subjekata mijenjaju se od danas do sutra, a primjer je odluka o zatvaranju teretana. Tko će poduzetnicima nadoknaditi gubitke? - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 10:52