StoryEditorOCM
Hrvatskareakcije na rebalans

PRORAČUN BEZ KRČMARA Milanović: Hrvatska je svjetionik s ugašenim svjetlom

Piše PSD.
24. kolovoza 2010. - 23:47

- To nije ni kozmetički ni predizborni rebalans. To je tvrdoglavo odbijanje suočavanja s problemima. Hrvatska je svjetionik s ugašenim svjetlom i ovo vrijeme ne koristi nizašto, pa ni za kupovinu vremena – ocijenio je šef SDP-a Zoran Milanović komentirajući vladin prijedlog rebalansa proračuna. Izrazio je zabrinutost i nespokoj za ono što će se događati u idućih godinu dana.

- Hrvatska je jedna od samo nekoliko država u Europi koje se u zadnje dvije godine uporno odbijaju fiskalno prilagoditi i smanjiti javnu potrošnju odnosno ako je već zadržavaju na istoj razini, uskladiti je sa stvarnim potrebama zemlje te prilagoditi trenutku – kazao je Milanović i opetovao kako treba reducirati državnu potrošnju, a državnu upravu učiniti efikasnijom što ova Vlada ne želi učiniti.

- Vlada je prihvatila naš prijedlog o uvođenju trošarina, ali naravno da plaće i mirovine nije trebalo dirati i umirovljenici sada ne bi smjeli biti zahvalni zbog toga, jer posao svake Vlade jest da osigura ta sredstva - zaključio je lider SDP-a.

D.K.

HNS: Nisu svi bez ideja

Nisu svi kao Vlada Jadranke Kosor lišeni ideje kako Hrvatsku izvući iz krize – uzvraćaju na prijedlog rebalansa državnoga proračuna iz Hrvatske narodne stranke, podsjećajući na brojne projekte koje su u proteklim mjesecima javno predlagali kako bi Hrvatska izbjegla nova zaduženja i financijsko potonuće.

Šef HNS-a Radimir Čačić je prije sedam dana istaknuo da minimalno proračunsko smanjenje mora iznositi 5 milijardi kuna, te da se hitno mora upregnuti najmanje 100 mladih stručnjaka kako bi svojom pameću i projektima što prije povukli razvojna sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Još ranije smo, uz reviziju sustava poljoprivrednih subvencija i registra branitelja, predlagali program POS plus, te 4 poluge razvoja za privlačenje stranog kapitala (turizam, energetika, željeznica i okoliš), interventne i garancijske fondove za gospodarstvo, promjene Zakona o javnoj nabavi i o iskorištavanju državne imovine itd.

Vlada je rebalansom pokazala nesposobnost, no mi odbijamo dijeliti odgovornost za tu nesposobnost jer smo na vrijeme predlagali rješenja i na vrijeme upozoravali na posljedice – ističe glasnogovornik HNS-a Igor Kolman.

Ribić: Kosor je stala uz radnike

Vladina odluka da im rebalansom proračuna ne reže plaće, dočekana je sa zadovoljstvom među sindikalnim čelnicima. Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić zaključio je kako je premijerka Jadranka Kosor rebalansom stala na stranu radnika, te poručio kako neće biti štrajka u školama. Izjave guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da ne bi bilo pametno oporezivati poslovanje bankarskog sektora, u potpunosti su im neprihvatljive.

A.B. Krile

Poslodavci: Sve ostalo po starom

U Vladinoj ekonomskoj politici sve ostaje po starome, nova će biti samo još dublja i još nepovoljnija državna zaduženja, poručuju poslodavci.

Član Izvršnog odbora udruge poslodavaca Ivica Mudrinić ocijenio je da rebalansom nije došlo do očekivane promjene politike.

D.K.

Ovako su Grci spasili Grčku

IZ ZRAKA PROTIV UTAJE - Poreznici su unajmili policijske helikoptere i s njima lete iznad luksuznih predgrađa Atene i snimaju kuće liječnika, odvjetnika i biznismena. Zatim provjeravaju u katastru jesu li nekretnine prijavljene...

LOV NA SKUPE AUTOMOBILE – Poreznici šetaju po gradu, gledaju skupe automobile, zapisuju registraciju i provjeravaju je li vlasnik dovoljno bogat za takav automobil, tj. je li prijavio prihod. Na taj način su otkrili da oko 6000 vlasnika ima automobile vrijedne 100.000 eura, a prijavljuju prihod od 10.000 eura godišnje.

OTKAZI... - Nacionalna zračna kompanija Olympic Airways s oko 4600 zaposlenih ne stvara gubitke godinama nego desetljećima! Grčka državna željeznica broji 9000 zaposlenih, a godišnje ima 800 milijuna eura gubitka. I jedna i druga tvrtka idu na “bubanj”.

BROJANJE SLUŽBENIKA – Grčka vlada je krenula u hitno prebrojavanje točnog broja državnih službenika. Propituje se točno tko, što i koliko radi, te se najavljuju otkazi. Svaka politička stranka, baš kao što je i slučaj u Hrvatskoj, u gradove i državna poduzeća gurala je svoje ljude; aparat je doživio kolaps.

POSEBAN ODJEL – Grci su osnovali odjel za borbu protiv financijskog kriminala SDOE koji je proteklih mjeseci otkrio čak 4340 teških poreznih prekršaja - utaja. Lani, primjerice, otkriveno je samo 500 takvih slučajeva. 

BBC/DW/AGENCIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 14:37