StoryEditor
HrvatskaPROTIV MRŽNJE

Projekt 'Navijajmo zajedno' okuplja mlade fanove Hajduka i Dinama: 'S purgerima nam je bilo lipo'

12. ožujka 2017. - 21:30
projekt_navijaci3-090317.JPG

Ljubav prema voljenom klubu je jedno, a neredi, nasilje, netolerancija i nerijetko potpuno iracionalni izljevi netrpeljivosti između suprotstavljenih navijačkih nogometnih skupina, barem bi trebali biti, nešto posve drugo.

Sukobi navijača krupan su zalogaj za represivne aparate diljem svijeta, u Hrvatskoj su oni prerasli u zamršene obračune koji nadilaze puki antagonizam između sljedbenika voljenih klubova. Svi znamo da je ta priča puno dublja, ali isto tako i da sukobi naročito plamte između pripadnika najvećih navijačkih skupina, Torcide i BBB-a, a time, možemo reći bez uvijanja, juga i sjevera Lijepe naše.

Da nepotrebnim tenzijama koje vode u još dublje nasilje treba stati na kraj i edukacijom mladih školske dobi te praktičnim primjerom – bila je misao vodilja udruzi "Ponos domovine Osijek", sestrinskoj udruzi dugi niz godina aktivne udruge "Ponos domovine" koja organizira više natjecanja djece školske dobi u poznavanju hrvatske kulture i povijesti.

Kviz je 6. travnja

Udruga je tako pokrenula projekt "Navijajmo zajedno", namijenjen srednjoškolcima Zagreba i Splita, s intencijom da među, kako se to obično misli, nepomirljivim navijačima dvaju najvećih nogometnih klubova izgradi mostove porušene u dugogodišnjim "bitkama". Projekt se provodi treću godinu zaredom, a iz nadležnih ureda u srednje škole Zagreba i Zagrebačke županije te Splita i Splitsko-dalmatinske županije upravo su odaslane informacije s pozivom na uključenje zainteresiranih srednjoškolaca u projekt koji službeno počinje 6. travnja u podne.

– Godinama smo svjedoci sukoba navijačkih skupina na sportskim natjecanjima, ali i izvan njih. I ne samo to. Natjecanje srednjoškolaca u poznavanju Domovinskog rata "Ponos domovine", koji organiziramo posljednjih sedam godina, svoj finalni dio u trajanju od tri dana ima svake godine na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Kada finalisti stignu u Zagreb, nismo mogli ne zamijetiti antagonizam između djece koja dolaze iz škola sa sjevera i onih s juga zemlje koji se u početku gledaju "preko nišana". Međutim, nakon tri dana druženja i natjecanja ta se barijera spusti - prepričava Žarko Delač, predsjednik udruge "Ponos domovine Osijek", neke od razloga zašto su odlučili krenuti u sljedeći projekt pod nazivom "Navijajmo zajedno".

On je ponajprije zamišljen kao oblik promoviranja sportske tolerancije, smanjivanja nasilja i netrpeljivosti, ali ima i svoj edukativni dio u kojemu mladi stječu znanja o kulturi i povijesti dvaju gradova iz kojih jedni ili drugi dolaze te o Dinamu i Hajduku, pa organizatori naglašavaju vrijednosti razvijanja tolerancije, natjecateljskog duha te uloge medijske kulture i pismenosti koji se projektom potiču.

– Pozitivnim pristupom problemu nasilja na sportskim terenima, uočavanjem prijetnji i rizika koje nosi takvo ponašanje te pravilnim pristupom rješavanju i izbjegavanju konfliktnim situacija nastojimo da sudionici projekta postanu nositelji pozitivnih promjena u društvu – kaže Delač.

Svake godine, a tako će biti i ove, 6. travnja u podne, natjecanje počinje internetskim kvizom od 30 pitanja kojim se provjerava znanje učenika o Zagrebu i Splitu, medijskoj pismenosti i nogometnim klubovima Dinamo i Hajduk. Zainteresirani pristupnici moraju dobiti AAI@Edu identitet od CARNeta, s kojim se surađuje i na selekciji učenika.

Izabire se 11 najboljih iz svakoga grada, što simbolizira nogometnu momčad, a završnicu projekta čini zajednički odlazak 22 najbolja učenika iz obaju gradova i njihova dva profesora, uz organizatore natjecanja, na vječni derbi - utakmicu Dinama i Hajduka u Zagrebu ili Splitu. Prošle godine u ožujku pobjednici su zajedno nazočili utakmici dvaju ljutih protivnika na Poljudu, kada je trijumfirao Hajduk 1:0, a ove godine Splićani dolaze u Zagreb gdje će na Maksimiru zajedno s 11 najboljih 'purgera' gledati derbi 22. travnja.

Učenicima gostima obično se taj dan organiziraju i drugi sadržaji, primjerice, prošle godine u Splitu su nazočili predavanju udruge veterana 4. gardijske brigade, zatim je tu obično obilazak grada, zajednički ručak... Ove godine u Zagrebu će se susresti s predstavnicima gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Milanom Bandićem, predstavnicima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, obići će HTV, maksimirski Plavi salon...

Da ovaj projekt ima potencijala, svjedoči i to što je pretprošle godine u njega bilo uključeno tek stotinjak srednjoškolaca, a prošle godine taj se broj pope na 270. Međutim, u okolnostima kada ludilo i netrpeljivost izmiču kontroli, mladima koji žele rušiti barijere svakako treba odati priznanje na hrabrosti. Jer, ni mnogim odraslim navijačima ne bi bilo lako stati uz bok protivnicima u grotlu Poljuda ili Maksimira, a samo natjecanje "Navijajmo zajedno" pokazuje koliko naglašeni antagonizam stvara strahove i predrasude koje se ne mogu samo prebrisati rukom.

– Prošle godine dva su učenika iz zagrebačke ekipe koji su izborili plasman među 11 najboljih na kraju odustali, jer su se njihovi roditelji uplašili poslati ih u Split. Vidite dokle je to došlo – prepričava Delač. Dodaje kako je i autobus s tom djecom od Zagreba do Splita čitavim putem osiguravala policija, a tako je bilo i na stadionu.

Nisam siguran u Splitu

Moram priznati da se u Splitu ne osjećam sigurno. Ali, kao navijač Dinama volio bih da se ta dva grada pomire, za dobrobit čitave lige. Ne znam zašto je tako danas. Natjecanje "Navijajmo zajedno" je dobro, ali posjet Splitu na samo jedan dan bio je prekratak. Volio bih da smo se stigli malo bolje upoznati, ne znam što oni misle o Zagrebu – kaže nam Stjepan Kvačica Restek, maturant zagrebačke Hotelijersko-turističke škole, koji se prošle godine našao među 11 najboljih Zagrepčana koji su u sklopu natjecanja posjetili Split i Poljud.

Kao dinamovcu, kaže, nije mu bilo lako gledati kako Hajduk na Poljudu 'ruši' Dinamo.

– Volim Dinamo, ali nisam za divljanje na ulicama. Treba postojati rivalstvo, ali ne da se tučemo zbog toga - poziva taj mladić.

– Malo mi je bilo čudno vidit purgera u našem gradu, ali sve u svemu susret je bio super. Nasilju i divljanju na stadionima i izvan njih treba stati na kraj. Jedna smo država i to treba što prije spriječiti, a ne samo liječiti – kaže mladi Bože Damjanović, učenik drugog razreda splitske Turističko-ugostiteljske škole, koji inače, što je zanimljivo, brani u kadetima Hajduka.

On se na poticaj profesora Ante Odaka iz te škole uključio u natjecanje i bio među 11 splitskih pobjednika koji su lani ugostili ekipu iz Zagreba. Među 11 najboljih Splićana je i Mario Radovan, učenik trećeg razreda također splitske Turističko- ugostiteljske škole:

– Dalmatinac sam 110 posto! Nisan vatreni torcidaš, ali volin Split, Dalmaciju, Hajduk. Nije mi Zagreb lip, volin biti u svojoj Dalmaciji. Ali na ovom druženju s purgerima bilo je lipo, s nekima smo se i sprijateljili. To je bilo pozitivno iskustvo i volio bih da se konačno ujedinimo s našom braćom sa sjevera. Svi tako mislimo, sve nove generacije, virujte – poručuje mladi Mario, a mi nemamo razloga ne vjerovati i kao društvo pokušati dati tim mladima šansu da žive u uređenijoj zemlji.

HNS nije 'dao ruke' 

Udruga "Ponos domovine Osijek" za projekt "Navijajmo zajedno" od Ministarstva znanosti i obrazovanja ove je godine dobila skromnih 50 tisuća kuna tako da, unatoč dobrim i pozitivnim težnjama i željama, teško mogu organizirati druženje mladosti Splita i Zagreba duže od jednog dana. Intencija jest jednog dana uključiti u projekt i mlade iz drugih gradova i navijače drugih klubova. Međutim, zasad pomoći nema ni od Hrvatskog nogometnog saveza, premda je pokušaja uspostavljanja kontakata bilo.

HNS: Otvoreni smo za podršku

Hrvatski nogometni savez podržava svaki projekt koji za cilj ima podizanje kulture navijanja odnosno smanjenje nasilja i netolerancije na nogometnim stadionima - stoji, uz ostalo, u odgovoru koji nam je na ovu temu dostavio Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a.

Potvrdio je da je kontakata s udrugom "Ponos domovine" oko ovog projekta bilo, međutim, izostanak potpore od HNS-a pravda time da od udruge nisu dobili konkretne prijedloge suradnje ni financijske podrške koja se očekuje od Saveza. Dodaje kako je njihova namjera bila u projekt uključiti i "Klub navijača Uvijek vjerni", međutim, dogovor o suradnji dosad nije postignut.

– U svakom slučaju ostajemo otvoreni za podršku i ovom projektu kada on bude jasno definiran i predstavljen HNS-u, odnosno kada bude jasno predstavljeno što se očekuje od Saveza – tvrdi Pacak.

Međutim, iz udruge "Ponos domovine" kažu nam kako ni nakon višekratnih kontakata HNS učenicima uključenima u projekt nije poslao ni tražene navijačke majice, a kamoli što drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 23:56