StoryEditor

Profesor Pomorskog fakulteta prozivan za korupciju dobio izvanredni otkaz

Piše PSD.
16. ožujka 2012. - 22:09

Dugogodišnji profesor matematike na Pomorskom fakultetu u Splitu doc. dr. sc. Marko Tomašević, kojeg se u kuloarima, ali javno, prozivalo za uzimanje mita od studenata i protiv kojeg je policiji i USKOK-u bilo svojevremeno podneseno više anonimnih kaznenih prijava, dobio je izvanredni otkaz na matičnom fakultetu.

Službeni razlog izvanrednog otkaza prof. Tomaševiću, prema riječima Rosande Mulić, dekanice Pomorskog fakulteta, jest “teška povreda radne obveze”, a odluku o otkazu donijela je, prema njezinim riječima, uprava fakulteta poštujući propisane procedure.

Pokušali smo od dekanice doznati što je to konkretno učinio prof. Tomašević, odnosno ima li odluka o izvanrednom otkazu veze s nekom eventualnom kaznenom prijavom za mito koja je procesuirana.

Prof. Marko Tomašević

- Ne mogu vam govoriti o konkretnom razlogu, predmet je u proceduri i to je sve što vam mogu reći - kazala je dekanica Mulić.

Pokušali smo doći i do profesora Tomaševića kako bismo dobili njegov komentar na iznenadno otkazivanje suradnje, no nismo uspjeli čak ni preko nekih njegovih poznanika za koje pouzdano znamo da su mu prenijeli našu poruku za uspostavljanjem kontakta.

Pokušali smo ga naći i na kućnoj adresi, no nitko nije otvarao vrata stana na 1. katu zgrade na Spinutu.

Neslužbene verzije koje su se pronijele fakultetom i pomorskim krugovima govore da je izvanredni otkaz rezultat svojevrsna “dogovora” uprave fakulteta i istražnih organa.

Naime, po tim informacijama, dogovor je bio da se profesoru Tomaševiću da otkaz kako ne bi došlo do kaznene prijave Pomorskom fakultetu kao Tomaševićevu poslodavcu koji je godinama “tolerirao” navodnu korupciju. Naravno, sve ove informacije nije bilo moguće službeno provjeriti.

‘Mogu pisati što god hoće’

Profesor Tomašević u fokusu javnosti našao se 2008. godine nakon što se u medijima, nakon afere “Index”, pojavila priča o kupovanju i prodavanju ispita na Splitskom sveučilištu te da USKOK i policija češljaju neke splitske fakultete.

Nakon pokretanja akcije “Indeks”, na brojnim internetskim forumima pojavile su se vrlo konkretne optužbe studenata protiv profesora na Pomorskom fakultetu Marka Tomaševića.

On je tada za Slobodnu Dalmaciju komentirao optužbe da se ispit iz matematike može kupiti za dvije tisuće eura, da se novac dostavlja preko suradnika koji im drži “repeticije”, te da se ispitna pitanja unaprijed dobivaju na konzultacijama.

- Svake godine radimo anonimne ankete među studentima i nikada se takvo nešto nije pojavilo – tvrdio je tada prof. Tomašević.

- Mogu pisati što god hoće, ja pozivam da se sve ispita! – reagirao je na spominjanje cifre od dvije tisuće eura te je tvrdio da priče o njemu lansiraju “kolege koji mu žele nauditi”.

Zna se da je nakon tih informacija policija zaprimila nekoliko prijava, no činjenica je da, barem koliko se zna, niti jedna od tih prijava nije rezultirala službenom kaznenom prijavom.

Čak je i potpisnik ovih redaka svojevremeno s jednim od načelnika splitske policije podijelio saznanja o mjestu i vremenu na kojem bi se trebala obaviti primopredaja novca koji su četvorica studenata tada trebala dati u zamjenu za prolazak na matematici.

No, on je tada tvrdio da ništa ne može napraviti jer nema ovlasti za nadziranje telefonskih razgovora te da mu treba svjedok pouzdanik. Naravno, ako se zna da bi netko tko bi pristao “prokazati” profesora ujedno riskirao i kaznenu prijavu za davanje mita, nije ni čudno što se “svjedoka pouzdanika” nije moglo naći.

Činjenici da se nikad, koliko je javnosti poznato, ništa nije realiziralo vezano uz istrage oko kupovanja ispita na Pomorskom fakultetu možda u prilog ide i to da je dobar dio splitskih policajaca pohađao i završio upravo tu visokoškolsku ustanovu.

Nakon objave tekstova o prof. Tomaševiću, na forumima su se pojavili mnogi koji su potvrđivali tezu o plaćanju njegovih ispita, ali i onih koji su ga ustrajno branili negirajući da on ima ikakve veze s tim.

- Marko Tomašević uzima 2000 eura, ali za obje matematike, 1.i 2. Na to treba dodati oko 500 eura po posredniku. Uložio je u nekretnine, dva stana na Spinutu u Ulici Fra Bonina, stan na Žnjanu, kuća na Šolti, sinu stan u Beogradu, dva automobila (nissan i toyotu corolu verso). Ima on tu bar desetak godina rada, dobro je nagrnuo. Kako je ovdje jedan napisao da Marka neće nikad uhvatiti, to je točno, vrlo je inteligentan, dobar je s HDZ-om, SDP-om i SPS-om, koristi 4 mobitela, pravi je igrač, ovi iz Zagreba trebaju učiti od njega - bio je jedan od komentara.

 vladimir urukalo

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 19:36