StoryEditorOCM
HrvatskaPREDAVANJE U EUROPSKOM DOMU

Prof. Bogdan Denić u Splitu: Trebamo od SAD-a prestati tražiti skupe i glupe stvari

Piše PSD.
19. studenog 2012. - 23:21
Vrlo zanimljivo predavanje na temu 'SAD i svijet nakon predsjedničkih izbora i pobjede Baracka Obame', održano večeras u prostorijama Europskog doma u Hrvojevoj ulici u Splitu, na žalost (a vjerojatno zbog kišovita vremena) došao je poslušati nevelik broj – zanimljivo – isključivo muškaraca, uglavnom starije životne dobi.

To nipošto nije omelo predavača, dr. Bogdana Denića, profesora emeritusa Sveučilišta u New Yorku s ljetnom rezidencijom u Supetru (gdje održava i radionice Udruge za tranziciju demokracije, čiji je predsjednik) da održi nadahnuto izlaganje o materiji koju, s obzirom na impresivnu karijeru, poznaje i iz prve ruke.

Tako je, za početak, objasnio poantu nesporazuma oko prikazivanja 'tijesne pobjede' Baracka Obame na nedavno održanim izborima.

- Ne razumijem zašto mediji u nas izvještavaju o tijesnoj pobjedi Obame, kad je čovjek bio uvjerljivo najbolji po svim relevantnim pokazateljima – ironično je primijetio Denić, te stvar objasnio činjenicom da su Obamini glasači Afroamerikanci, Hispanoamerikanci, Azioameri, većina ženskog stanovništva i gay-populacije, kao i bijelci do 35 godina života.

- Jasno vam je da su protiv Obame, odnosno za drugog kanidata, glasali stari bijelci. Stari bijelci su populacija koja dominira medijima – zaključio je Denić.

Nije propustio ni portretirati novog/starog predsjednika svjetske velesile, za kojega je istaknuo da ga, na neki način nepravedno, većina ljudi percipira u prvom redu kao crnca.

- Obama nije socijalist, on je ugledni profesor prava, iz rasno miješanog braka, odrastao uz bijelu majku i u bjelačkom društvu. Dakle, najmanje napola je bijel – kazao je profesor, koji smatra da je Obama po svom habitusu američki mainstream budućnosti, te da će republikanci, na predsjedničkim izborima 'potučeni do nogu', slabo proći i na izborima za Donji dom, što bi u Americi moglo dovesti do vrlo izražene polarizacije desno-lijevo, kao i eskalacije rasizma.

Dakako, osvrnuo se i na relaciju SAD-Hrvatska.

- Mi smo, kao državica s četiri milijuna stanovnika (što je pola New Yorka), nominalno demokratizirana ali zadužena do grla i rasprodana strancima, s privredom uništenom tijekom tranzicije iznimno marginalno pitanje za SAD. Trebamo od Amerike prestati tražiti skupe i glupe stvari: privilegirane penzije, pelješki most, vojnu avijaciju – poručio je, među ostalim, prof.dr. Bogdan Denić.

 'Oduševio me Gotovina'

U svom izlaganju o Americi, Bogdan Denić nije propustio komentirati ni aktualnosti u Hrvatskoj, točnije, oslobađajuću presudu za HR-generale.

- Mene je Ante Gotovina oduševio kad je pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku 'jer su građani kao i on'! I kad je rekao da treba kazniti one koji su počinili zločine. To pokazuje da je ispravniji od mnogih građana Hrvatske, pa čak i medija. S druge strane, treba raditi razliku između dvojice generala jer razlike postoje. Moja se udruga bavila time – smatra predavač i ugledni profesor u SAD-u.

Lenka GOSPODNETIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 19:00