StoryEditorOCM

Prodajom vina u rinfuzi osigurava se kontinuitet i kvaliteta proizvodnje

Piše Stanislav Soldo
5. srpnja 2020. - 18:00

Službeni podatak navodi da se u svijetu 38 posto ukupne proizvodnje vina proda u rinfuzi.
Međutim, u Hrvatskoj do sada nije bio običaj da se vino prodaje u rinfuzi. Procjena je da je možda riječ o prometu od skromnih jedan posto rinfuznog vina od ukupne prodaje. U krizi donekle uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, zagrebačka tvrtka “Vinolog” pokreće otkup viškova rinfuznog vina. Prodaja vina u rinfuzi važna je kao regulator kvalitete i količine i cijene vina svake vinarije. Primjerice, strane vinarije iz vodećih vinskih zemalja, kao što su Italija i Španjolska, prodaju veliku većinu vina u  rinfuzi te tako kontroliraju kvalitetu svoga brenda iz berbe u berbu i zaliha. Ono što je bolje uvijek ide u brend i uvijek je dostatna količina na stanju, pa i u lošijim godinama, čime se osigurava kontinuitet i kvaliteta proizvodnje. “Vinolog” je jedina tvrtka koja kupuje vina u rinfuzi od hrvatskih vinara na hrvatskom tržištu, što vinarima daje priliku da unovče robu koju su proizveli i zadrže likvidnost (u prosjeku pet kuna ovisno o sorti, količini i kvaliteti). Treba uzeti u obzir da velike vinarije u Hrvatskoj otkupljuju grožđe po cijeni od 1,5 do tri kune za kilogram, a da prerada košta oko jednu kunu za kilogram.

image
“Vinolog” tvrtka koja kupuje vina u rinfuzi od hrvatskih vinara

Otkup vina u rinfuzi bitna je mjera za spas domaćega vinarstva. O tome pokušava voditi računa Agencija za plaćanje u poljoprivredi, koja će vinarima ponuditi pet kuna po litri vina za preradu vina u destilat. Problem će nastati ako se doista 10 milijuna litara vina preradi u destilat jer od te količine vina dobije se više od milijun litara destilata, što je gotovo 10-godišnja zaliha destilata za hrvatske potrebe. A već sad Hrvatska uvozi destilat jer je uvozni cijenom znatno konkurentniji. Destilat se može koristiti za proizvodnju dezinficijensa, sredstava za čišćenje, a najviše se koristi u proizvodnji jakih alkoholnih pića, čija je prodaja također pala zbog krize, a u nekim državama EU-a zabranjeno je proizvoditi jaka alkoholna pića od vinskog destilata.

image
Otkup vina u rinfuzi

Da bi prodali rinfuzno vino, vinari koji su zainteresirani mogu se javiti tvrtki “Vinolog” sa svojim ponudama, od njih će se zatražiti uzorci za degustaciju i analizu, a nakon 7-10 dana vinar će dobiti povratnu informaciju o tome je li njegova ponuda prihvaćena i hoće li se vino otkupiti. Najmanja količina vina jedne vrste koju “Vinolog” može uzeti u otkup jest 1000 litara. Vinari mogu ovoj tvrtki ponuditi svoje viškove vina u rinfuzi i u sljedećim godinama i berbama, ne samo u ovom kriznom razdoblju.
Dosadašnja su iskustva tvrtke “Vinolog” s plasmanom vina vlastitih brendova, napravljenih od otkupljenog rinfuznog vina širom Hrvatske, vrlo pozitivna. Ta su vina, kao “Vinologova” robna marka, prodavana u trgovačkim centrima, a dio je išao i u izvoz, u nešto manjim količinama od željenih isključivo zato što se na domaćem tržištu nije uspjelo otkupiti veće količine rinfuznih vina.

www.vinolog.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 18:22