StoryEditor
Hrvatskaza veća prava i slobodu žena

Priziv savjesti se zabranjuje, a abortus mora biti besplatan i dostupan do 14. tjedna trudnoće: Autonomna ženska kuća izradila je prilično progresivan prijedlog Zakona o pobačaju; Što će reći Vlada i Sabor?

Piše Anita Belak-Krile
7. svibnja 2019. - 16:23
Prijedlog Zakona ne ostavlja baš nikakav manevarski prostor za pozivanje na priziv savjesti prilikom obavljanja pobačaja u bolnicamazenska_mreza6-080319

Autonomna ženska kuća Zagreb uputila je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, premijeru Andreju Plenkoviću te saborskim zastupnicima i ministrima svoj prijedlog Zakona o pobačaju te izmjene četiriju zakona i tri kodeksa koji stvaraju pravni okvir za tzv. priziv savjesti. Njihov prijedlog prilično je progresivan i zasigurno će izazivati oštre reakcije konzervativnog dijela Hrvatske.

Kao što je poznato Ustavni sud je u ožujka 2017. godine donio odluku kojom je obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. Vlada i Sabor nisu u propisanom roku to učinili, a ministar zdravstva Milan Kujundžić zatražio je još vremena za donošenje zakona.

Autonomna ženska kuća koja ženama pruža zaštitu od nasilja izašla je sa svojim prijedlog kako bi vladajućima pokazali kakav bi zakon njima bio prihvatljiv. Oni zakonom daju apsolutno najveća prava i slobode ženama kad je riječ o prekidu neželjene trudnoće pobačajem. U poglavlju o dužnosti liječnika i medicinskog osoblja ne ostavljaju baš nikakav manevarski prostor za pozivanje na priziv savjesti prilikom obavljanja pobačaja u bolnicama.

Poznato je kako je u Hrvatskoj čak 188 specijalista ginekologije i opstetricije te oko 120 medicinskih sestara, odnosno primalja izrazilo priziv savjesti i ne žele obavljati pobačaje. Od dalmatinskih bolnica u KBC-u Split namjerne pobačaje radi samo jedna ginekologinja, od ukupno 30 specijalista. U Dubrovniku priziv savjesti uložilo je dvoje od pet liječnika, a u Općoj bolnici Zadar priziv savjesti ima šest ginekologa i dvojica anesteziologa. U šibenskoj od devet ginekologa pet se poziva na prigovor savjesti.

Usporedbe radi u susjednoj Sloveniji samo deset ginekologa i ginekologinja, odnosno njih samo tri posto, odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj je to čak 60 posto.

S obzirom na dosad iznesene stavove ministra zdravstva Milana Kujundžića bilo bi veliko iznenađenje kad bi prihvatiti zabranu priziva savjesti u bolnicama koju upredlaže Autonomna ženska kuća.

Zakonodavni tim Autonomne ženske kuće zakon je pisao skoro godinu dana, a prema ovom prijedlogu pobačaj na zahtjev, čije cijene danas variraju po nekoliko tisuća kuna ne bi se naplaćivao. Ulazio bi u redovno pravo na zdravstvenu uslugu i zaštitu, a besplatna bi bila i kontracepcija. Zahtijevaju i da se dopusti pobačaj do isteka četrnaest tjedana gestacijske dobi.

Prednost u metodi prekida trudnoće imao bi tzv. medikamentozni pobačaj primjenom abortivnih tableta, a tek potom pobačaj kirurškim putem. Ovakav način pobačaja kombinacijom lijekova Mifegyne i Mispregnol prvo su uvele bolnice u Puli i Rijeci, a do kraja ove godine učinit će to i većina ostalih bolnica.

Zakonom bi se propisala kazna za neovlaštene liječnike koji rade pobačaje od 30.000 do 80.000 kuna, a isto toliko bi bio kažnjen i onaj koji je ovlašten, ali otežava ženama mogućnost obavljanja pobačaja. Autonomna ženska kuća traži i da svaka žena koja bi bila onemogućena u obavljanju pobačaja, od liječnika i medicinskog osoblja ima pravo dobiti odštetu. Između ostaloga ovim zakonom osoblje bolnica bilo bi dužno obavijestiti policiju o 'organiziranim ili neorganiziranim okupljanjima' tzv. molitelja koji se protive slobodnom i neometanom korištenju prava iz ovog zakona. Propisuje im i 'masne' kazne.

U objašnjenju zakonskog prijedloga iz Autonomne kuće pozivaju se na brojne međunarodne dokumente koji obavezuju Republiku Hrvatsku kao njihovu potpisnicu, a to su, između ostalog Opća deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, Deklaracije o uklanjanju nasilja nad ženama i druge.

Za konzervativni dio Hrvatske, predloženi zakon je skandalozan i uvjereni su da ministar Kujundžić neće imati sluha za prijedlog Autonomne ženske kuće. Napominju kako je i administracija Donalda Trumpa, odnosno njihovo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi upravo ovaj tjedan donijelo propis kojim se liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima dopušta priziv savjesti u postupcima pobačaja i sterilizacije.

Što se tiče dosadašnjeg rada Kujundžićevog Povjerenstva koje radi na novom zakonu u medije je procurilo kako bi najznačajnija razlika u odnosnu na aktualni zakon naslijeđen iz bivše države bila odredba da žena pri zahtjevu za pobačaj mora proći savjetovanje. Na nedavni novinarski upit o tome hoće li doista žene prije pobačaja morati ići na obavezno savjetovanje, ministar Kujundžić nije odgovorio ni negativno ni potvrdno.

- Vidjeti ćemo što će novi zakon predvidjeti. Sad postoji jedno radno tijelo koje analizira rezultate i oblike zakona koji su zadnjih godina u svijetu napravljeni i što su oni polučili - kratko je odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. studeni 2020 02:12