StoryEditor
Hrvatskapokupili ga na aerodromu

Priveden Indexov novinar: je li policija ustinu došla po njega zbog objava na Twitteru? Zar verbalni delikt nije trebalo izumrijeti prije 30 godina?!

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. rujna 2019. - 19:29

Novinara Gordana Duhačeka policija je danas privela zbog, kako tvrde na portalu Indeks, dvaju objava na Twitteru.

Prva je vezana za jedan zadarski slučaj. Druga uz satiričnu obradu „Vile Velebita“.

U svojoj objavi iz srpnja 2018. Duhaček je napisao sljedeće:

- Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su ga u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl. Nedajbože da se itko opire sistemu – glasila je objava, uz koju je stajala i kratica ACAB. Koja u punoj verziji znači „All cops are bastards“. Ili, u prijevodu, Svi policajci su gadovi.

Drugi tvit datira iz kolovoza ove godine. Duhaček je „Vilu Velebita“ preimonovao u „Gov… Velebita“.

I objavio sljedeće:

Domoljubi su me zbog persiflaže "Vile Velebita" prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim "slučajem". Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna – poručio je Duhaček.

Indeks tvrdi da je njhov novinar u nedjelju pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija.

-Sam je otišao sinoć u policijsku postaju u Heinzlovoj kako bi se s njima dogovorio oko detalja. Danas je, naime, trebao na službeni put van Hrvatske. No, policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli – navode na portalu.

Ako se njihove tvrdnje pokažu točnima, i ako je Duhaček doista priveden zbog objava na Twitteru, biti će novi slučaj kažnjavanja novinara zbog verbalnog delikta. Nečeg što je u Hrvatskoj, slijedom demokratskih promjena, trebalo izumrijeti prije 30 godina.

 

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 08:00