StoryEditor
HrvatskaVIJESTI I KONTEKSTI

Priručnik za osobnu deradikalizaciju

25. listopada 2020. - 12:00
Zahvaljujem PVRH-u što nam je kao vrhovni učitelj i vođa sve objasnio i okvalificirao prije istrageDarko Tomaš/Cropix

Odlučila sam sama preispitati svoju radikalizaciju i preventivno poraditi na osobnoj deradikalizaciji. Čak ne mogu čekati da ministar branitelja i omiljeni Plenkovićev zamjenik za sve i svašta Tomo Medved, po nalogu samog predsjednika Vlade, dovrši svoju najkompleksniju, gotovo životnu zadaću: izvrši dubinsku i sveobuhvatnu analizu radikalizacije društva, skicira test za razlikovanje radikaliziranih i neradikaliziranih elemenata i predloži mjere i načine njihove diferencijacije na daljnje postupanje.

Možda se na prvi pogled čini da je korona barem trenutačno opasnija, za život i zdravlje ljudi i za život i preživljavanje gospodarstva. Ali to je zato što podcjenjujete domaću unutarnju radikalizaciju, poglavito onu desnu. Jer, lijeva i nije radikalizacija, nego pozitivni revolucionarni zanos. Ne vjerujete da je desna radikalizacija taj neprijatelj broj 1 naroda, države i njezina mudrog vodstva? Ni Tomo nije vjerovao. Pa sad vjeruje. Revidirao se. Vidite da se može.

Na drugi pogled može vam izgledati da je opasnije to što se država i njezina ekonomija urušavaju iznutra pod teretom korupcije i klijentelizma, a sve to pod pokroviteljstvom politike i uz asistenciju institucija. No pri takvom pogledu već opasno koketirate s radikalizacijom. Zbog vas koji tako mislite, a možda gdjegdje to i kažete, ili još gore – napišete, Hrvatska je na posljednjem mjestu po povjerenju u institucije među državama EU-a. A na prvome je mjestu po korupciji i klijentelizmu.

Mislite da s takvom percepcijom države možete jednog dana dobiti svog Charlesa Michela, svog čovjeka u Bruxellesu, na poziciji najvišeg koordinatora svačega i ničega u EU-u? E, neće tako ići!!! S takvom će percepcijom državnih institucija naš potencijalni Charles Michel dobiti za vrat prvu EU-ovu javnu tužiteljicu Lauru Kovesi, koja obožava trpati ministre i druge visoke dužnosnike po zatvorima, ostavljajući za sobom krš i lom u političkom establišmentu. Pa vi razmislite što ćete misliti. I po mogućnosti učinite to prije nego što drug Tomo skicira mjere za diferencijaciju. Revidirajte se!

'Bully' i 'hrabri zec'

Možda vas više zaista ne zanima što će danas "hrabri zec" iz Ureda Vlade RH poručiti "šmrkavcu", a što će "bully" koji "koksa", s izleta Predsjednik u berbi grožđa, odbrusiti "plamenom jazavcu", prije nego što ga – pošalje mami. Jer, zaista vam je već prejadno da šef države i šef Vlade komuniciraju na takvoj razini i na taj način, o takvim sadržajima, dok se nalazimo pred najizazovnijom krizom (zdravstvenom i ekonomskom) nakon Domovinskoga rata. Iako, nije moguće ne primijetiti da se "bully" puno bolje snalazi u ovom sportu i da puno ubojitije gađa u slabe točke "hrabrog zeca".

Mogli biste i posumnjati da međusobnim plamenim verbalnim ratom i "bully" i "hrabri zec" odvraćaju pozornost od ponovno prigušenih klijentelističko-korupcijskih afera. Jer, nekako je "slučaj" Rimac krenuvši od vjetroelektrana skrenuo prema sitnim dužnosničkim namještanjima državnih ispita, a slučaj "JANAF" nekako se stišao baš u trenutku kada se logikom kaznenih istraga očekivao sljedeći val uhićenja, na višoj, političkoj razini klijentelističke mreže.

No zaboravite te sumnje, barem dok drug Tomo ne izađe s mjerilima za dijagnozu radikalizacije. Jer to bi vas jednoga dana moglo povezati s izvorima radikalizacije iz prethodnog odlomka, s poticanjem nepovjerenja prema nositeljima državne vlasti. A kada to čuju mladi ljudi, mogli bi svašta pomisliti. I eto ti govora mržnje. Ja, iz preventivnih razloga, ne želim više koristiti niti termine "bully", "šmrkavac", "hrabri zec", "plameni jazavac"... kojima se međusobno časte najviši nositelji državne vlasti. Čak niti kao citate. Oni uživaju imunitet. A mene bi jednog dana mogla zakačiti mjerila za detekciju radikalizacije druga Tome. Oni su za mene samo PRH (Predsjednik Republike Hrvatske" i PVRH (Predsjednik Vlade Republike Hrvatske).

A eto naposljetku da priznam i kako sam posljednjih dana poradila na osobnoj deradikalizaciji. Zavedena prvim i nepotpunim vijestima, mislila sam da je onaj nesretni napadač s Trga svetog Marka pucao na Vladu kao najvišu instituciju državne vlasti. Sve dok mi PVRH nije objasnio da je došao pucati u njega.

Zavedena godišnjim izvješćem SOA-a za 2019., mislila sam da je riječ o pojedinačnom činu, ponajprije posumnjavši u medicinsku pozadinu. Sve dok mi PVRH nije objasnio da je to terorizam i ukazao na njegova gnijezda u nekim strankama, pojedincima i medijima (odričem se, odričem se sviju!!!). Zavedena nekim starim znanjima o kaznenim istragama i samom snimkom napada, još više sam umislila da je napad povezan s "pucanjem" u glavi napadača. Sve dok mi PVRH nije objasnio da netko tko planira ući u Vladu kako bi ubio njega u njegovu kabinetu, svoj pakleni plan počne ostvarivati nasumičnim pucanjem po zgradi s udaljenosti od stotinjak metara, umjesto da naprosto – uđe u zgradu.

Zavedena dosad nakupljenim zabludama, mislila sam da kvalifikaciju terorizma mogu dati SOA, DORH i policija, i to tek nakon provedene istrage. Zahvaljujem PVRH-u što nam je kao vrhovni učitelj i vođa sve objasnio i okvalificirao prije istrage. Nadam se da je to zasad dovoljno. Uz srdačan pozdrav govorom ljubavi, drugu Tomi, s otoka. Kako ga ono zvaše? Goli?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 03:35