StoryEditorOCM
Hrvatskapravimo se englezi

Prijeti li nam najezda Britanaca na obali? ‘Diže se panika da će nam proširiti delta soj, a uopće nema uporišta takvim najavama. Nažalost, sami smo sebi najveća opasnost‘

Piše Ružica Mikačić
20. srpnja 2021. - 08:19
Ne može biti riječi ni o kakvim masovnim dolascima jer ćemo do kraja srpnja imati tek 40 letova iz Britanije prema Splitu, kaže Mate Melvan iz Zračne luke Split  Zvonimir Barišin/Cropix

Svojevrsna euforija koja se stvara oko najezde britanskih gostiju u Hrvatsku, a koja će navodno uslijediti od 19. srpnja, kada su za Britance ukinute restrikcije za putovanja, nemaju uporište ni u trenutačnim rezervacijama dolazaka na Jadran, ni u brojnosti letova iz te zemlje prema Hrvatskoj.

Naime, ništa se tako radikalno u posljednjim britanskim odlukama nije promijenilo u odnosu na Hrvatsku za goste iz Velike Britanije da bi oni sada navalili baš na Jadran, slažu se upućeni u turističke tokove. Kamo sreće da dođu, ali teško je vjerovati da će biti blizu bilo kakvim prijašnjim dolascima.

Naime, Britanci su u Hrvatsku i do sada cijelo proljeće mogli nesmetano dolaziti, ali su im probleme stvarale njihove vlasti nakon povratka, kada su uz tri PCR testa morali biti i u 10-dnevnoj izolaciji. No, tako je bilo gotovo za sve europske zemlje iz kojih su se Britanci vraćali, pa su dolazili samo oni spremni platiti sva ta PCR testiranja. Sada, umjesto ta tri testa, imaju dva PCR testa nakon povratka kući i ukinuta im je samoizolacija. Ali to, drže upućeni, neće dovesti ni do kakve najezde Britanaca jer je njihov broj za sada na petini normalnog turističkog prometa.

VRAĆANJE LINIJA

– Činjenica je da je splitskoj zračnoj luci britansko tržište oduvijek najjače, ali ove su godine tijekom proljeća brojne linije koje su godinama prometovale brisane iz redova letenja sve do 19. srpnja. Praktički su do sada letjeli samo Croatia Airlines i British Airways po nekoliko puta tjedno.

Sada su, nakon ukidanja mjera u Britaniji, avioprijevoznici dio tih ukinutih linija počeli vraćati. No, ne može biti riječi ni o kakvim masovnim dolascima, jer ćemo do kraja srpnja imati svega 40 letova iz Britanije prema Splitu, a u pretpandemijskim godinama bilo ih je više od 100 tjedno. Dakle, svi koji sada ponovno kreću prema Hrvatskoj i dalje imaju hrpu ukinutih letova i to nije ni blizu normalnom prometu prema Splitu – kaže nam Mate Melvan iz Zračne luke Split.

Kako Britanci u Hrvatsku mogu stići samo avionima, jasno je da njihov broj u idućim tjednima u svim raspoloživim sjedalima nije takav da bi se umjetno širio strah da će baš oni dolascima raširiti delta soj virusa kod nas.

– Sve što je sada po redu letenja dogovoreno je i objavljeno još prije tri-četiri tjedna i imamo sada pet avioprijevoznika iz Britanije, a u kolovozu još jednoga. Neki od njih imaju samo jedan let, a neki tek počinju prometovati u kolovozu. Zato nema nikakve panike oko toga jer u Split slijeće dnevno oko 60 zrakoplova, a od toga su tri-četiri iz Britanije, s popunjenošću od oko 60-65 posto putničke kabine – pojašnjava Melvan umjetno stvorenu paniku i strah da će nam Britanci raširiti epidemiju.

Nažalost, trenutačno smo mi sami sebi najveća opasnost od COVID-a jer gosti koji nam stižu imaju COVID putovnice, što znači da su cijepljeni, preboljeli ili PCR negativni. Za razliku od hrvatskih domaćina, koji u velikoj većini nisu cijepljeni.

Isto tako je neprimjereno uspoređivati hrvatski turizam i dolaske Britanaca kod nas s onima u Španjolskoj. Jednostavno, u Španjolskoj se godišnje odmara oko 18 milijuna (!!) Britanaca, tek malo manje nego što Hrvatska tijekom godine ugosti svih turista ukupno. Samo Baleari imaju 3,7 milijuna Britanaca godišnje, a cijela Hrvatska u najboljoj godini 2019. imala je ukupno tek nešto manje od 900 tisuća gostiju s Otoka.

PETINA BROJKI

Najviše pogođeni njihovim desetkovanim dolascima lanjske i ove godine su svakako Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija, osobito baš Dubrovnik, Split i Hvar, gdje ih je bilo najviše. Tako je u prvih pola godine u srednju Dalmaciju stiglo tek 2003 britanskih gostiju, koji su ostvarili 11 tisuća noćenja, što je tek petina njihovih uobičajenih brojki, kada su bili na četvrtome mjestu po brojnosti u županiji.

Otvaranje Britanije za putovanja njezinih građana tek će djelomično popraviti te loše brojke turističkog prometa, ali teško je vjerovati da će u epidemiološkom smislu nešto kod nas bitno pokvariti što mi sami ne možemo spriječiti. Pitanje je prije koliko ćemo ih mi kao domaćini odgovorno dočekati procijepljeni i zaštićeni od COVID-a. Jer svaki gost, bez obzira odakle dolazio, može biti epidemiološka prijetnja samo nespremnom domaćinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 17:08