StoryEditorOCM
Hrvatskavremenska prognoza

Preživjeli smo ‘bijelo jugo‘, ali sada stiže ‘ludo vrime‘: bit će i kiše i bure, pripremite se i na osjetno zahlađenje

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
27. rujna 2024. - 21:40

ANTICIKLONALNO JUGO - OMRAŽENO MEĐU VJETROVIMA

Jugo je vjetar iz ruže vjetrova jugoistočnog smjera, o kojem u Dalmaciji (već smo pisali o tome) vladaju suprostavljena mišljenja. Dok ga jedni gledaju kao neprijatelja svog mentalnog zdravlja (i tjelesnog), drugi naprosto uživaju u njemu.

Razlikujemo ciklonalno i anticiklonalno jugo. Ciklonalno je kudikamo statistički češća pojava od anticiklonalnog (u narodu zvanog i „bijelo jugo“), koje je glavni krivac glavobolje među Dalmatinkama i Dalmatincima, stoga za njega slobodno možemo reći da je omraženo među vjetrovima, a baš ono je u petak puhalo puše u „Lijepoj našoj“ uz sunčano i vrlo toplo vrijeme.

Ono što nas je impresioniralo, temperature su zraka na istoku zemlje, u našoj „žitnici“ Slavoniji koja se (Bogu hvala!) uspješno othrvala vodnom valu. Pazite sada, živa u termometru u Slavoniji (službeno, u meterološkom zaklonu DHMZ-a) prešla je vrijednost od +32 stupnja celzijusa pa ondje u petak bilježimo pojavu tzv. „vrućeg dana“.

U Dalmaciji, srećom, temperature zraka nistu toliko podivljale i „maksimalci“ su se držali nekih 27 stupnjeva celzijusa.

DALMATINCI O ANTICIKLONALNOM JUGU

„Anticiklonalno jugo je uzrok da moje sljepoočnice pulsiraju cilo jutro...“, Stipe Koprčina

„Šta sam premučala ovih dana, danas nisam (haha)!“, Vedrana Pleslic

„Čuvaj se vedrog juga i škure bure, rekli bi stari...“, Hrvojka Ljupić

„Vrime je baš super. Sunce, malo vitrića, toplo, milina...“, za razliku od ostatka „ekipe“ Irena Šakić uživa u anticiklonalnom jugu

„LUDA“ SUBOTA - OBILNA KIŠA, GRMLJAVINSKO NEVRIJEME...

Već neko vrijeme subotu smo detektirali kao najnepovoljniji dan u ovom tjednu, a ona će tu titulu sutra, vrlo vjerojatno, i ponijeti, budući da će se preko Jadrana izmještati fronta koja će u noći na subotu donijeti pogoršanje vremena, isprva na sjevernom Jadranu, a ono će se ubrzo proširiti i na ostatak Jadrana.

Rano ujutro, kiša, pljuskovi i grmljavina zahvatit će Zadarsku županiju, a kasno ujutro, oborine bi trebale zahvatiti i splitsko područje.

Prema prognostičkim modelima (većini njih), vrhunac oborina se očekuje u poslijepodnevnim satima, kada bi one lokalno mogle biti i izraženije. Ukoliko prognoze budu „kirurški“ precizne, na širem splitskom području najveća vjerojatnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme bit će poslije 15 sati (srećom, vikend je...).

Meteoalarm DHMZ-a „obojao“ je gotovo cijelu nam domovinu u žarke boje i izdao niz upozorenja na nepovoljne vremenske (ne)prilike, od obilne kiše, grmljavinskog nevremena, bujičnih poplava pa do pojave pijavica na moru. Za sjeverni Jadran, na snazi je upozorenje na olujnu buru.

Subota će također biti vjetrovita, poglavito na moru, ujutro jako jugo, u okretanju na sjeverozapadnjak, dok će se na krajnjem jugu zemlje veći dio dana zadržati jugo. U večernjim satima, bura će se sjevernog Jadrana proširiti na srednji Jadran... Naša preporuka, izbjegnite sve aktivnosti na moru!

image

Stiže fronta

NEDJELJA - VRLO JAKA BURA I PAD TEMPERATURE ZRAKA 

Fronta će nas brzo napustiti, što će za posljedicu ostaviti jaku i vrlo jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima. Bura će rastjerati visoke temperature i spusti vrijednosti žive u termometru pa će maksimalna temperatura zraka u Splitu biti ispod 20 stupnjeva celzijusa, a u Zagori će one biti i nekoliko stupnjeva niže.

Prema večernjim satima očekuje nas nastavak pada temperature zraka pa će prvi dan novog tjedna i uz obalu osvanuti svjež, uz temperaturu zraka malo iznad 10 stupnjeva celzijusa, a u Zagori će se za to vrijeme temperature zraka spustiti i do 5 stupnjeva celzijusa pa će ondje u ponedjeljak ujutro trebati „poštena“ jaketa.

Slavonija nas ponovno impresionira, atmosfera će se još jednom poigrati sa Slavonnkama i Slavoncima, prema WRF modelima, nakon današnjih +32 stupnja celzijusa, u nedjelju će maksimalci biti oko + 17 stupnjeva celzijusa, pa ti budi zdrav!

image

Pad temperature u nedjelju

image

Udar bure u nedjelju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 22:13