StoryEditorOCM
Hrvatskaopalilo ga po džepu

Pazite što nosite preko granice. Zbog suhog mesa i cigareta platio kaznu od čak 1650 eura!

Piše A.B.K.
20. ožujka 2023. - 14:24

Postoje jasna pravila o tome što se smije a što ne smije prenositi preko granica Europske unije. Tako je, između ostaloga prenošenje svježeg mesa, suhomesnatih i mliječnih proizvoda te voća i povrća strogo zabranjeno. Unatoč tomu, dio građana ne zna ili ih nije briga pa plaćaju velike kazne. Na graničnom prijelazu Stara Gradiška tako je jedan putnik iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku htio prevesti 7,5 kilograma suhog mesa i 34 kutije cigareta, piše GP Maljevac.

Putnik je kažnjen s čak 1650 eura!

Ako se kazna ne plati na vrijeme, bit će zamijenjena mjerom zatvora.

Preko granice je dozvoljen unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do dva kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do dva kg hrane za kućne ljubimce, do dva kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 grama kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. Dozvoljene su i dvije kutije cigareta te litra alkoholnog pića.

image
Mario Todoric/Cropix/Cropix

Bez ograničenja ili u količini za osobnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti kruha, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi. Bez ograničenja se mogu unijeti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i slastica s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakiranih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 posto) prerađenih proizvoda životinjskog podrijetla, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci, koncentrati juhe i poboljšivači okusa.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smijete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prijevoza dizela ako vozite benzinca.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2023 14:09