StoryEditor
Hrvatskatalijani su varali i na lignjama te brancinima

Prevara u Trstu: smrznute atlantske škampe prodavali kao svježe hrvatske

Piše PSD.
14. siječnja 2009. - 15:29

Restorani i ugostitelji u Trstu nedavno su se našli pod žestokom akcijom nadležnih službi i to zbog lažnih deklaracija i reklamiranja robe, a posebno su na meti inspektora bili riblji proizvodi.

Prema pisanju talijanskih novina, u jednom od lokala tako su se hvalili „svježim hrvatskim škampima“ koji su zapravo, kako je utvrdila inspekcija, bili smrznuti atlantski škampi iz dućana. Zbog takvog je postupka vlasnik kažnjen sa 6 tisuća eura i kaznenom prijavom za prevaru u trgovini.

Uz škampe, koji se najčešće reklamiraju kao hrvatski, talijanski ugostitelji „varali“ su i na lignjama te brancinima.

Osim u Trstu, odnosno u regiji Friulia Venezia Giulia, akcija kontrole je provedena i u ostatku Italije.

Prema pisanju Corriere della Sera nadležne službe su provele oko 7 tisuća kontrola u 14 regija, zaplijenjeno je oko 160 tona ribe i naplaćeno oko 700 tisuća eura kazni.

- Hvala Bogu za takvu akciju i nadam se samo da će takva ubrzo biti provedena i u Hrvatskoj - ističe predsjednik Ceha ribara PGŽ-a Marijan Matković.

Kaže kako njima takve akcije idu u prilog samo da ih je više u Hrvatskoj jer pravim ribarima isplati se poslovati ako je cijeli sustav legalan, znači i kod samih ribara ali i ugostitelja i trgovaca koji distriuiraju njihovu robu.

Dodaje kako pouzdano zna da takvih primjera ima i u Hrvatskoj. Za strožu kontrolu i jačanje zakonske regulative zalažu se i sami ugostitelji.

Danko Borovina, vlasnik popularnog ribljeg restorana u centru Rijeke smatra da će obvezna deklaracija porijekla robe, sigurno samanjiti takve pojave koje i samim ugostieljima koji su poput njega svoj brend izgradili na ponudi isključivo svježe domaće ribe predsatvljaju nelojalnu konkurenciju.

– Ako netko zamrznute norveške škampe iz Metroa nudi u svom lokalu po cijeni domaćih, onda je to gruba prevara gostiju. Iskreno, nemam previše povjerenja niti u ribarnice pa sam razvio svoju mrežu pouzdanih dobavljača, ribara jer ne želim doći u situaciju da ja budem prevaren pa onda onda i moji gosti, kaže Borovina.

Mišljenja je da sam zakon i novi HASAP sustav neće spiječiti lažno deklariranje ako u isto vrijeme ne prorade i državne inspekcije.

Jasmin Đečević/EPEHA
arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 08:37