StoryEditorOCM
Hrvatskaintrigantan epilog

Preokret u priči oko Sanaderove vile: iako nije vratio dug državi, sud je svejedno skinuo zabilježbu, poznat je i razlog

Piše Vanja Nezirović/JL
9. srpnja 2024. - 14:45

S vile čiji je suvlasnik Ivo Sanader, i u kojoj živi njegova obitelji, u travnju ove godine skinuta je zabilježba Županijskog suda o zabrani raspolaganja tom nekretninom, koja je bila stavljena dok su se protiv bivšeg premijera vodili kazneni postupci.

To otkriće danas je objavio tjednik Nacional, a provjerom zemljišnih knjiga Jutarnji list je utvrdio da je spomenuta zabilježba zaista obrisana te da je na vili i dalje kao suvlasnik upisan Sanaderov pokojni punac Ivo Šarić.

Prije se spominjalo da je država stavila zabilježbu na vilu kako bi se namirio njegov dug prema državi, a sad se tvrdi da ta vila nije niti trebala biti prodana, nego je služila kao osiguranje.

Županijski sud u Zagrebu je za Nacional, kako prenose, potvrdio da austrijska država već više godina nije isplatila hrvatskoj državi 1,3 milijuna eura zaplijenjenih sa Sanaderovih austrijskih računa.

Jutarnji je list još početkom 2023. godine pisao kako je s vrijedne imovine bivšeg premijera Ive Sanadera, koja je bila blokirana posljednjih više od dvanaest godina otkad traju sudski postupci, država počela skidati zabilježbe zabrane otuđenja i opterećenja.

image
Damjan Tadić/Cropix

Tada se spominjalo kako bi se neke od tih nekretnina uskoro mogle naći pod ovrhom ili na bubnju. Spomenuta blokada je tada skinuta, među ostalim, i s pet slika Vlahe Bukovca, koje su bile oduzete Sanaderu te pohranjene u arhivu Muzeja suvremene umjetnosti. Prema presudi, one su, naime, postale vlasništvo države. Tada je pokrenut i postupak brisanja zabilježbi na pet nekretnina koje u zemljišnim knjigama uglavnom glase na članove Sanaderove obitelji.

Riječ je o zemljištu u Milni na otoku Braču veličine 9769 četvornih metara, kući i dvorištu u Krapju, dvije trećine dijela nekretnine u Kozarčevoj ulici u Zagrebu ukupne površine 991 četvorni metar, nekretnini na Goljaku od 20-ak četvornih metara, šumi u Milni i stanu u Splitu.

Na Sanaderova punca Šarića u zemljišnim knjigama glasi dvije trećine vile, a na njegovu suprugu Mirjanu Sanader ostalo, i na vili više nema tereta.

Podsjetimo kako je obitelj Sanader uopće došla u posjed vile, jer su mediji prije pisali kako je otac Mirjane Sanader otkupio sve stanove u vili. Prvi dio vile je trosobni stan veći od 100 kvadrata, koji je 1992. godine kupila Mirjana Sanader. Krajem 1993. godine uslijedila je kupnja još jedne etaže. Ovaj put je kupac bio Ivo Šarić koji je stan na toj etaži platio oko 100.000 maraka jer je u njemu živjela nositeljica stanarskog prava.

Godinu dana poslije Ivo Šarić je postao vlasnik i treće etaže vile. Ubrzo nakon toga se u katastarskim knjigama na adresi Kozarčeva 21, što je katastarska čestica 1072/1, vode kuća, dvorište i voćnjak koji pripadaju Ivi Šariću i Mirjani Sanader.

image

Sanader ispred vile u Kozarčevoj

Srđan Vrančić/Cropix

Vila nikad nije u knjigama glasila na bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali je cijeli svoj premijerski mandat upravo u toj vili dogovarao brojne poslove, a u kaznenim postupcima otkriven je niz intrigantnih detalja koji su se odvijali upravo na toj lokaciji.

Iako je USKOK početno u aferi Fimi-Media koristio mogućnost tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi protiv Sanadera, što je značilo da se mogla blokirati ne samo imovina koja glasi na njega nego i na sve s njim povezane osobe, u međuvremenu se odustalo od tog instituta.

U konačnici je Sanaderu, sukladno presudama, oduzeta imovina koja je glasila na njegovo ime, dok će se dio protupravne imovinske koristi koja nije mogla biti naplaćena potraživati ovršnim postupkom.

Ivo Sanader je već izdržao više od polovice objedinjene kazne od 18 godina zatvora u aferama Fimi-Media, Ina-MOL i Planinska, pa već koristi pogodnost izlaska na slobodne vikende. Nedavno ga se moglo vidjeti u kupnji u jednom šoping-centru u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:28