StoryEditor

PREOKRET Bošnjaković: Imovina istarske župe Dajla vraća se Hrvatskoj!

Piše PSD.
10. kolovoza 2011. - 14:46

NOVIJE:

Ministarstvo pravosuđa RH donijelo je rješenje kojim će biti omogućeno da se država uknjiži kao vlasnik nekretnina Župe Dajla - javlja HRT.

Ministar Dražen Bošnjaković, je, naime, donio rješenje kojim je utvrdio ništavnost svih rješenja kojima je sporna imovina vraćena župi Dajla, tj. Biskupiji porečkoj i pulskoj

Ovim činom će se uspostaviti prijašnje zemljišnoknjižno stanje.

Mjerodavna tijela poduzet će odgovarajuće mjere kako bi se otklonile posljedice nastale ukidanjem prijašnjih rješenja, stoji u priopćenju iz Ministarstva, prenosi HRT.

JUTROS:

Pulska tvrtka “Abbazia” d.o.o. koju su osnovali benediktinci iz Praglije u Italiji nije se upisala u gruntovnicu u Bujama na nekretnine samostana u Dajli kod Novigrada i zemljišta oko njega, izjavila je glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac–Ćirić.

Po njezinim riječima, na samostan u Dajli i druge nekretnine stavljena je tek predbilježba, koja se može aktivirati tek nakon završetka spora.

“Rasprava po toj tužbi sazvana je za 19. rujna i tek će se nakon završetka tog spora znati kome pripada samostan i drugo zemljište. Sud, naime, treba utvrditi i je li ovlašten u tom sporu, a ispituju se i mnoge druge stvari, poput provedbe Osimskih sporazuma, denacionalizacije, crkvenog prava. To je vrlo kompleksno pitanje”, objasnila je Tomac–Ćirić.

Grubišić: Papa ne može suspendirati slobodu govora

Otkako je porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu i kancelaru njegove biskupije vlč. Ivanu Jakovljeviću zabranjen bilo kakav istup u javnosti vezan uz slučaj benediktinskog samostana Dajla, postavilo se pitanje jesu li svi hrvatski biskupi i svećenici doista doslovno shvatili ovu zabranu.  

Svećenik i sociolog don Ivan Grubišić smatra kako se u ovome slučaju stvari ne bi trebale preuveličavati, te da se zabrana komentiranja o slučaju Dajla ne odnosi na sve svećenike u Hrvatskoj, nego samo na kler Porečko-pulske biskupije. Smatra kako svatko ima pravo na osobno mišljenje, na građanska prava i slobodu koju ima po Ustavu i da je čvrstog uvjerenja da nitko nema prava dirati u te slobode. 

- Nema govora da se uvodi diktatura u crkvene redove, a tko će se i kako odnositi prema onome što govori, odnosi se na slobodu savjesti“, kaže don Grubišić te ističe kako građanske slobode i crkvena disciplina ne bi trebale doći u sukob.  Zagovarajući temeljno ljudsko pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, dodaje kako je Crkva u Hrvatskoj odvojena od države i kako Papa ne može suspendirati pravo na slobodu govora, ali ima pravo od svećenika tražiti poslušnost i poštivanje crkvenih dogmi.

Kada je riječ o slučaju Dajla don Anđelko Kaćunko pretpostavlja da je doista riječ o strogoj zabrani javnih istupa.

- Katolici su obavezni slušati Svetoga Oca u pitanjima vjere i morala. Ali ne bih dopustio nikome da mi uskrati pravo na slobodu i zabrani govoriti“, rekao nam je don Anđelko Kaćunko. Ipak kada je riječ o crkvenim odredbama, napominje kako postoji različiti karakter odredbi, preporuka pa i zabrana kojih se svećenici moraju pridržavati, a koje u svojim biskupijama donose mjesni biskupi.

- Ali i tu se nađe onih koji se na svoj način pridržavaju pravila. Netko se strogo drži zabrana, a netko ne. Netko se drži ‘slova’, a netko ‘duha’“ kaže don Kaćunko.

Z. D., s. dukić, psd
foto: cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 06:40