StoryEditorOCM
HrvatskaPatriot i kozmopolit

Preminuo Ivan Čizmić, istaknuti povjesničar hrvatskoga iseljeništva

12. siječnja 2022. - 15:13

Ivan Čizmić, istaknuti povjesničar hrvatskoga iseljeništva, umro je u Zagrebu u 88. godini, izvijestila je u Hrvatska matica iseljenika.

Doktor Ivan Čizmić (Zadvarje, 28. kolovoza 1934. - Zagreb, 9. siječnja 2022.) završio je Klasičnu gimnaziju 1953. u Splitu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest 1959., te doktorirao 1973. s disertacijom o južnoslavenskom iseljeničkom pokretu u SAD-u i stvaranju jugoslavenske države 1918.

Završio je i studij prava u Zagrebu 1963., kada započinje i akademsku karijeru sveučilišnog predavača kao asistent na Pravnom fakultetu u Splitu. Preselivši se trajno iz Dalmacije u Zagreb, od 1964. djeluje u Matici iseljenika Hrvatske, te predaje na raznim simpozijima i znanstvenim kongresima.

Sudjelujući u institucionalnoj izgradnji javnih ustanova u našoj zemlji koje skrbe o vanjskim migracijama iz Hrvatske, od 1988. znanstveni je savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti, a od 1993. i u Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar", gdje je bio znanstveni savjetnik emeritus.

Autor je više zapaženih monografija o hrvatskome prekooceanskom iseljeništvu iz SAD-a, Kanade, Australije i Novoga Zelanda, sukreator više migrantskih kompendija socio-kulturne tematike s fascinantnim leksikografskim prinosima te autor gotovo pet stotina izvornih znanstvenih radova o vanjskim migracijama Hrvata, razasutih u brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu.

Istraživačku karijeru počeo je u Matičinom iseljeničkom Povijesnom odjelu s kojim nikada nije prestao surađivati kao vanjski savjetnik, doprinoseći savjetima i pišući za časopis "Matica" i Hrvatski iseljenički zbornik.

Kao jedan od ključnih konzultanata, posredujući u životu hrvatskoga naroda izvan matične zemlje tijekom burnog 20. stoljeća, jedan je od idejnih tvoraca "Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina" (2020.), tumačeći ustrajno kako je iseljavanje iz Hrvatske nezaobilazni dio naše povijesti te hrvatskog civilizacijskog i kulturnog naslijeđa.

Čizmić je, kažu iz Matice, bio i patriot i kozmopolit koji je surađivao s povjesničarom i državnikom Franjom Tuđmanom još od sredine šezdesetih kada su zajedno djelovali u Matici iseljenika Hrvatske.

Iz mnoštva njegovih djela izdvajaju knjige "Hrvati u životu Sjedinjenih Američkih Država", "Iseljavanje iz Hrvatske u razdoblju od 1880. do 1914.", "Povijest Hrvatske bratske zajednice 1894. - 1994.", "From the adriatic to lake Erie. A history of Croatians in greater Cleveland", "Iseljena Hrvatska", "Modernizacija u Hrvatskoj i hrvatska odselidba", a surađivao je i u brojnim publikacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 19:54