StoryEditor
Hrvatskazvonimir savić

Premijerov savjetnik otkrio kako se planiraju nositi s ‘torbarima‘ i prevarantima pri prelasku na euro: ‘Inflacija? Ne bi nam trebala biti problem, evo i zašto...‘

Piše PSD
2. lipnja 2022. - 23:39

Gost Newsnighta bio je Zvonimir Savić, savjetnik premijera Plenkovića za gospodarstvo i glavni koordinator zamjene kune eurom.

- Vidjet će koliko će cijene skočiti, ali moramo se osvrnuti da bi cijene i dizela i benzina bile osjetno veće da Vlada već nekoliko puta nije intervenirala i na marže i na trošarene. U tom kontekstu, bude li potrebno, Vlada u okviru svojih mogućnosti i ograničenja će djelovati, kao što je pokazala onim velikim paketom za ublažavanje rasta cijena. Vlada svojim aktivnostima doprinosi ublažavanju posljedica rasta cijena i očuvanju kupovne moći stanovništava - komentirao je najavljena poskupljenja.

- Svaki put kad su se mijenjale cijene goriva pitalo se što će Vlada i svaki put se vidjelo da, ako treba, Vlada intervenira. Al trebamo biti svjesni da Vlada nije jedini akter, razlozi rasta cijena su eksterni. I to nas tjera da se kao potrošači u ovim okolnostima ponašamo racionalnije nego što smo se dosad ponašali jer porast razine cijena nije samo u gorivu, a Vlada čini sve što može da ublaži takav rast. Ako procijenjimo da možemo, u okviru mogućnosti to ćemo i napraviti - dodao je. 

Istaknuo je kako je jedini prostor za intervenciju onaj trošarina. 

- Na razini Europske unije su određene minimalne trošarine, tako da i tu posoji granica do koje se može ići. Ali ponovit ću, u sklopu svojih mogućnosti Vlada će intervenirati - tvrdi Savić.

Osvrnuo se i na skorašnje uvođenje eura. 

- Po našem sudu, sad je sad najbolji mogući tajming jer ovakvu aktivnost smo pet godina spremali i prirpemali, ispunjavali sve reformske kriterije u roku. Ispunili smo sve ekonomske kriterije i izvješće koje je Europska komisija objavila potvrdilo je da je Hrvatska jedina od analiziranih zemalja ispunila sve kriterije koji su preduvjet ulaska u europodručje. To je rezultat napornog rada Vlade, Ministarstva financija, HNB-a… Hrvatska ulazi spremna. Ako pitate i gospodarstvenike i poduzentike i stanovništvo, velika većina potvrđuje da je to ispravan put i da je to nešto što može doprinijeti našem gospodarstvu - smatra Savić.

Dodao je kako je proces intenzive pripreme počeo u 

- Ni u jednom trenutku se nismo dvoumili. Hrvatska je država, što se tiče brzine, koja je u rekordnom roku ispunila kriterije - kazao je.

Tvrdi kako inflaciji neće predstavljati velik problem. 

- Već sada države članice imaju inflaciju nižu od prosjeka Unije. Nama će ulazak u euro utjecati na jačanje konkurentnosti gospodarstva, bit će poticaj međunarodnoj razmjeni, što automatski znači poticaj daljnjeg zapošljavanja, poticaj rastu BDP-a. Sve to čini naše gospodarstvo otpornijim, ali i naše stanovništvo, nastavlja se trend rasta plaća, a to je nešto što kompenzira inflaciju i čuva kupovnu moć našeg stanovništva - rekao je. 

Svi se boje “lovaca u mutnom”, odnosno da bi neki mogli iskoristiti prelazak s kune na euro za neopravdano dizanje cijena. Postojat će zaštitni mehanizmi, kaže Savić.

- Svjesni smo da postoje takve mogućnosti i naravno da smo pratili i druge zemlje koje su prolazile ovaj proces i uveli sve zaštitne elemente koje su te države imale. Nekoliko ih je – praćenja cijena, DZS će pratiti u devet gradova, kao i stotinjak artikala, cijene, anomalije, javno to prezentirati, imamo aktivnosti vezane i uz udruge potrošača koje će pratiti kretanja, ne samo cijena, nego je li iskazivnaje po fiksnom tečaju transparentno, imamo i etički kodeks koji će biti ponuđen svim tvrtkama, poduzetnicima, čime bi se oni obvezali da ničime neće zlorabiti proces ulaska u euro. Ako udruge ili sami potrošai zamijete neku anomaliju, postojat će mogućnost da se to prijavi i sankcionira. U tom segmentu ne vidimo nekih opasnosti - rekao je.

Hoće li to značiti ukidanje "crnih lista" i kazni za potencijalne prekršitelje?

- Nije se odustalo od ‘crnih lista’. Sve aktivnosti postoje pa čak i ovakve nekakve liste koje se u biti odnose na konkretne prijave. I udruge potoršača koje će biti angažirane za praćenje, i one će prijaviti inspektoratu sve što zamijete. I potrošači će moći prijavit. Imat ćemo dovoljan niz mehanizama, na razini države, udruga potrošača, u krajnjoj liniji i ponašanje samih trgovaca će doprinijeti u nekoj situaciji da svedemo takve zloporabe na minimum-  odgovorio je Savić te dodao da će građani kune za eure bez naknade moći mijenjati od 1. siječnja iduće godine.

Kada se mijenjao hrvatski dinar u kunu dogodile su se brojne prevari, poznati su bili i tzv. “torbari”. Postoji li i ovaj put takva mogućnost prevara kad će se sklanjati kune, jesu li osigurani hangari?

- Jesu. Govorimo o uistinu velikoj količini novca. Oko 320 milijardi kuna je u opticaju. Ukupno 500 milijardi kuna ukupno tiskanih novčanica imamo, to je, da ih složite u niz jednu na drugu 50 kilometara. Imamo 1,1 mlijardu kovanog novca. Naravno da to treba negdje spremiti kad bude došla zamjena. Tiskane novčanice ići će u trezor HNB-a, a za kovanice kojih je više i koje su teže, priprema se jedan hangar u Vojarni Croatia u Zagrebu. Na prilično sigurnom mjestu će se čuvati. Mislili smo naravno i o tim sigurnosnim aspektima, svjesni smo tih rizika, Hrvatska već u tome ima iskustva. U tom sigurnosnom i aspektu transakcije učinili smo sve da imamo osiguran ‘smještaj’ i za kovanice i za papirante novčanice - zaključio. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 21:34